Pe lângă multe altele, unul dintre cele mai mari mituri este acela că poți rămâne scund din cauza antrenamentelor cu greutăți, dar asta nu rămâne decât un mit, atunci când antrenamentele sunt create de un antrenor competent.
Mă refer aici la încetinirea creșterii în perioada adolescenței sau copilăriei, a sportivilor foarte tineri.

Propun să luăm ca și exemplu un copil normal de 12 ani, fără probleme, sănătos, hrănit normal, cu înălțime medie în clasa sa și să-l adaptăm mai multor sporturi. În acest articol îl voi numi Paul.


Baschetul te face înalt.
În mod normal, baschetul este un sport la care participă oameni foarte înalți, iar lungimea brațelor și picioarele reprezintă un punct forte.  Înseamnă că dacă Paul se va apuca de baschet, se va transforma într-un gigant?


Cursele de cai te fac scund.
Dacă ne uităm de partea cealaltă, la cursele de cai, jocheii sunt foarte scunzi și ușori. Oare faptul că jocheul  călărește toata ziua are legătură cu dezvoltarea?
Oare dacă Paul vrea să devină jocheu va deveni mai scund?


Sumo?
Să presupunem că Paul vrea să se apuce de sumo. Oare Paul, cu total alte caracteristici predominante, doar pentru că participă la sumo se va îngrășa și va arăta exact ca un profesionist din sumo? Fără alte lucruri din exterior?
Orice sport are adaptări posturale și este normal, dar de aici și până la a spune că influențează creșterea oaselor și înălțimea finală a individului este cale lungă, numeroase studii demonstrând faptul că nu există relații clare între activitatea fizică și oprirea dezvoltării osoase, ba chiar opusul.

Cum se face atunci că în sporturile de mai sus, toți au caracteristici specifice? E simplu. În orice sport sunt aleși sportivii care sunt cei mai eficienți în activitate, așadar la baschet cei înalți sunt cei selectați pentru avantajele pe care le au, jocheii sunt scunzi și ușori pentru că opun mai puțină rezistență, iar la sumo, băieții de la categoria grea așa au fost dintotdeauna și profită de forța și masa pe care o au, totul fiind nativ.

Ce legătură are cu antrenamentul cu greutăți și de ce a apărut mitul conform căruia trasul de fiare te face scund?
Dacă ne uităm la profesioniștii din acest domeniu, halterofilii sau participanții strongman, bodybuilding etc, majoritatea au o înălțime sub medie, dar de ce? Aceeași explicație este valabilă și aici.

În primul rând, cu cât ești mai scund, cu atât ești mai mult în avantaj, greutatea pe care o ridici parcurgând  distanțe mai mici.
În al doilea rând, luând exemplul unor persoane de 70 kg de 1.85m, respectiv  1.60m, cel mai înalt va avea nevoie de mult mai multă forță pentru a efectua o cursă întreagă pentru o repetare și va consuma mult mai multă energie, iar pârghille pe care această mișcare se execută sunt total diferite, în detrimentul celui înalt.

Așadar, și în acest caz, sportivii de înălțimi mici sunt cei mai eficienți, datorită avantajelor pe care le au. Totuși, asta nu înseamnă că antrenamentele cu greutăți au stat la baza acestei adaptări posturale.

Adolescenții ar trebui să lucreze cu greutăți, sub atenția unor antrenori competenți, pentru a dezvolta calități fizice și posturi corecte, fără teama că nu vor crește suficient.

Dacă te-a ajutat articolul, trimite-l și prietenilor tăi!