Sub “coaja” de dans și distracție se ascunde un program extrem de solicitant și eficient!

De mai bine de doi ani în sălile de aerobic din România crește ca un bulgare programul Zumba Fitness, un concept nou, aflat în dezvoltare la noi însă un adevărat fenomen social în alte țări și mai ales în Statele Unite. Nu este o modă pasageră, o fiță trecătoare, ci un program extrem de eficient, gândit și manageriat de profesioniști în domeniul sportului, având în spate o infrastructură umană, logistică și educațională cum puține programe sportive au avut sau vor avea în viitor. Este probabil programul de dans-fitness cel mai cunoscut din lume, fiind prezent în peste 120.000 de locații din mai bine de 125 de țări.

În România industria Zumba va exploda în mai puțin de un an în așa fel încât nu va mai exista nicio sală de aerobic din țară care să își permită luxul de a nu le oferi clienților astfel de ore.

De unde această apetență pentru ZUMBA?

Din faptul că ora seamănă cu o petrecere la care toată lumea dansează, își exprimă liber starea, transpiră și rămâne la final cu o senzație de satisfacție. Mai bine de 800 de kilocalorii se consumă pe parcursul unei astfel de ore iar rezultatele se vad destul de rapid. Muzica latino este antrenantă, coregrafiile sunt ușor de urmat iar atmosfera este departe de orice urmă de plictiseală.

Aceasta este percepția clienților și este firesc să fie atrași de o oră distractivă, eficientă și în aparență ușoară. E plăcut să te miști pe ritmuri de salsa, merengue, cumbia, bachata, cha-cha, reggaeton, samba, rumba sau flamenco și e și mai plăcut să faci acest lucru fără antrenamentul riguros, perfecționist, de la un curs de dans, cu atât mai mult cu cât pașii de dans sunt simplificați pentru a putea fi urmați de oricine.

În spatele orei distractive de Zumba se ascunde însă un concept de fitness gândit la detaliu. Programul încorporează inteligent exerciții de aerobic, exerciții de tonifiere musculară și antrenament pe intervale prin alternanța ritmurilor în timpul cursului, ceea ce înseamnă 60 de minute folosite cu eficiență maximă.

Într-un antrenament Zumba avem


- cardio intens (dans și aerobic pe ritmuri rapide, energice) care arde grăsimile, stimulează sistemul cardio-vascular, crește rezistența corpului la efort, îmbunătățește capacitatea de coordonare

- tonifiere musculară (repetări cu greutatea proprie pe secvențe muzicale mai lente) concentrată pe zone precum talie, abdomen, gambe, fesieri, umeri, coapse, bicepși, tricepși

- flexibilitate și mobilitate, îmbunătățită prin alternanța dintre mișcările cu rază scurtă și mișcările largi precum și prin etapele de stretching

- postură corporală îmbunătățită, dezvoltarea abilităților de dans și un sentiment general de încredere și mulțumire.


Zumba înseamnă în primul rând fitness!

Acesta este motivul pentru care pașii de dans din stilurile clasice sunt modificați, transformați spre aerobic și folosiți cu variațiuni menite să utilizeze musculatura intens. Simplificarea lor din punct de vedere tehnic îi ajută pe clienți să urmeze ușor coregrafiile, mai ales că acestea au o structură logică, repetitivă. Partea cea mai atractivă pentru client este că monotonia lipsește cu desăvârșire, având în vedere faptul că instructorul are libertatea de a-și crea noi și noi secvențe coregrafice folosind pașii de bază.

Desigur, complexitatea coregrafiilor sau intensitatea exercițiilor de tonifiere diferă în funcție de structura clasei, intrând în sarcina instructorului să evalueze componența clasei și să se adapteze la nevoile/limitele clienților.  

Cursurile de Zumba Fitness pot fi predate doar de instructorii autorizați, în urma absolvirii unei sesiuni de formare cu specialiștii în educație ai rețelei. Cursul de bază care permite predarea este Basic 1, instructorii având ulterior posibilitatea să își completeze competențele urmând alte module de curs.

Zumba Gold se adresează persoanelor vârstnice active sau începătorilor fără condiție fizică
Zumba Toning este un program axat pe tonifiere, în cadrul căruia de folosesc drept accesorii stick-uri ușoare
Aqua Zumba folosește apa ca mediu de rezistență intensificând astfel efortul făcut de clienți
Zumbatomic este un program destinat copiilor cu vârste între 4-12 ani, adaptat la preferințele lor din punct de vedere al muzicii și la posibilitățile lor din punct de vedere al coregrafiilor și modului de predare.

Programul Zumba Fitness a fost creat în anii 90 de Alberto ”Beto” Perez, un instructor de fitness din orașul Cali, Columbia. Într-una din zilele în care avea de ținut un curs de aerobic, Beto a uitat acasă muzica pe care o folosea în mod curent și a fost nevoit să improvizeze un program utilizând melodiile de salsa și merengue pe care le avea pe niște casete și le asculta în timpul liber. Odată cu mutarea lui Beto în Statele Unite, Zumba a prins avânt și a devenit un program extrem de popular.

www.zumba.com

www.rustam.ro