This article is available only in Romanian version
Odata cu venirea primaverii organismul incepe sa isi revina din starea de hinbernare in care a fost pe parcursul iernii. Metabolismul ni se accelereaza asa ca vom avea nevoie de doze mai mari de vitamine si minerale. Daca nu reusim sa tinem pasul cu aceste noi nevoi ale corpului nostru, riscam sa dezvoltam o afectiune destul de grava denumita “avitaminoza”.
Cine nu a auzit de astenia de primavara?... Acea stare generala proasta pe care vocea poporului o pune pe seama unor fenomene greu de identificat. Ei bine, ea poate fi datorata deficientelor nutritionale care ne pot afecta corpul in acest anotimp cand parca totul ar trebui sa prinda mai multa viata.
Dieta echilibrata, foarte importanta
In cazul in care avem o dieta echilibrata si variata, nu ar trebui sa ne facem probleme, organismul extragand din alimente cantitatea de vitamine de care are nevoie.
Vitaminele si mineralele din surse naturale sunt cel mai bine asimilate de corpul nostru. De multe ori insa, dieta zilnica nu ne permite sa ne asiguram necesarul de vitamine si minerale, si atunci vom apela la suplimentele alimentare.  Suplimentele nutritive reprezinta de fapt un adaos la dieta noastra zilnica, un stimulent pentru ca organismul sa functioneze normal. Consuma-le atunci cand este intr-adevar necesar.
Cum se manifesta carentele de vitamine?
Daca resimti o stare de:
epuizare
letargie
ameteli
iritabilitate
stare depresiva
scaderea poftei de mancare si a greutatii
piele, unghii si buze udeteriorate
scaderea capacitatii de concentrare si a eficientei la locul de munca
Printre cauzele acestor dezechilibre se numara:
mediu inconjurator toxic, incarcat de elemente poluante
dieta dezechilibrata
obiceiuri nesanatoase (fumat, consum excesiv de alcool, cafea sau zahar sub toate formele)
Carentele nutritive care apar primavara si metode de a le combate
Dar sa vedem impreuna care sunt cele mai comune carente de vitamine care apar primavara si cum le putem combate.
Deficitul de vitamina C (acid ascorbic)
Vitamina C este un puternic antioxidant care contribuie la incetinirea proceselor degenerative din organism, asigura functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband dezvoltarea tumorilor si asigurand rezistenta organismului la infectii. Participa la formarea hormonilor glandelor suprarenale, intervine in metabolismul calciului si al altor minerale, stimuleaza productia de interferon, participa la sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor si oaselor, scade colesterolul si ajuta la absorbtia fierului in intestine.
Principalele semne ale carentei de vitamina C sunt:
stare de slabiciune
scaderea poftei de mancare
scaderea in greutate
epuizare pronuntata
anemie
dureri osoase
sangerarea gingiilor si aparitia edemului pe diverse parti ale corpului
Surse naturale de vitamina C sunt citricele, fructele de padure, legumele cu frunze verzi, varza, ardeii, rosiile, patrunjelul, cartofii, merele, broccoli etc. Procesul de fierbere a legumelor si fructelor, precum si uscarea lor duc la distrugerea vitaminei C. De aceea, se recomanda consumul de fructe si legume crude sau cat mai putin procesate termic.
Doza zilnica recomandata este de 200 mg/zi.
Deficitul de tiamina (vitamina B1)
Carenta de tiamina poate conduce la boala cunoscuta sub denumirea de Beriberi. Din cauza acestei carente pot suferi sistemul muscular, cardiovascular si nervos.
Printre simptome se numara:
anorexie sau scaderea rapida in greutate
scaderea poftei de mancare
colita
probleme digestive precum diareea
irascibilitate si oboseala
scaderea capacitatii musculare
apatie sau depresie
Doza recomandata zilnic de vitamina B1 este de 1.2mg pentru barbati si 11.1 pentru femei.
Cele mai bune surse de tiamina sunt: carne de vita, ficat, oua, alge, drojdia inactiva, seminte de floarea soarelui, fasole, linte, nuci de Macadamia.
Deficitul de riboflavina (vitamina B2)
Acest tip de carenta apare adesea in combinatie cu alte carente nutritionale de vitamine solubile in apa. Dintre simptome:
durere in gat
inflamatia sau inrosirea cavitatii bucale si gatului
colturile gurii uscate
diaree
probleme de ficat
scaderea numarului de celule rosii
Printre sursele cele mai bune de riboflavina se numara: ficat de vita, lapte, carne de miel, iaurt, ciuperci, spanac, migdale.
Deficitul de vitamina B6 (piridoxina)
Deficitul de piridoxina apare de obicei impreuna cu deficitul de alte vitamine si proteine, in special la alcoolici.
Semnele si simptomele deficitului sunt reprezentate de:
anemie sideroblastica
crize de epilepsie
modificari EEG
depresie
confuzie si iritabilitate
dermatita seboreica
posibile tulburari de coagulare
Sursele alimentare importante sunt reprezentate de peste, ficat de vita, cereale integrale, carne de pui, porc,organe, cartofi, fructe cu exceptia citricelor si oua. Fierberea alimentelor conduce la pierderea vitaminei B6. Surplusul de vitamina B6 se elimina prin urina.
Deficitul de vitamina B3 (vitamina PP sau niacina)
Pelagra reprezinta manifestarea cea mai grava a carentei de niacina (ea are mai multe denumiri, inclusiv boala "roz").
Printre simptomele acestui deficit nutritional se numara:
diaree
scaderea poftei de mancare
oboseala
infectii la nivelul pielii
Pentru prevenirea deficitului de niacina este recomandat sa consumam: carne de pui si curcan, ciuperci, ton, somon, ficatei, creveti, mazare.
In afara de recomandarea de a manca alimente bogate in vitamina B3 este recomandat sa mancam si alimente bogate in aminoacidul numit triptofan. Organismul nostru poate converti triptofanul in niacina cu un mic ajutor din partea altor vitamine din complexul B, a fierului si vitaminei C. Alimente bogate in triptofan sunt crevetii, ciuperci crimini, pieptul de pui, scoicile, somonul sau tofu.
Deficitul de acid folic
Expresia deficitului de acid folic o reprezinta anemia megaloblastica avand urmatoarele simptome: dispnee
tulburari de ritm cardiac (palpitatii, tahicardie)
tulburari de tranzit intestinal (diaree, constipatie)
anorexie
astenie
paloare
tulburari de memorie
Sursele alimentare cele mai bune de acid folic sunt: legumele cu frunze verzi, sparanghel, broccoli, citrice, fasole si mazare, linte, avocado, varza de Bruxelles.
Este destul de evident ca primavara complexul de vitamine B poate fi o alegere de supliment nutritiv destul de indicata.
Vitamina A protejeaza pielea si mucoasele
Este necesara pentru vedere, are un rol important in protectia pielii si mucoaselor, in cresterea si formarea oaselor, in rezistenta organismului la infectii.
In natura, vitamina A se regaseste sub 2 forme: retinol (se gaseste in alimentele de origine animala) si provitamina A sau beta-caroten (se gaseste atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala).
Carenta de vitamina A se manifesta prin:
scaderea poftei de mancare
diminuarea gustului
diaree
eruptii acneice
ulceratii la nivelul globului ocular
afectiuni ale aparatului uro-genital etc.
Sursele de vitamina A sunt: untura de peste, ficatul, galbenusul, lactatele, legumele cu frunze verzi (spanac, urzici, stevie, loboda, varza), legumele si fructele de culoare portocalie (morcovi, rosii, ardei, dovleac, porumb, sfecla, piersici, caise, mango, curmale). Aceasta vitamina este rezistenta la temperaturi crescute. Doza zilnica recomandata de vitamina A este de 5000 UI (unitati internationale).
Deficitul de vitamina D
Este esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, in transformarea fosforului organic in fosfor anorganic si mobilizarea lui in tesuturi, avand un rol esential in formarea oaselor. Spre deosebire de celelalte vitamine, D se poate produce in organism, mai precis in piele, sub actiunea razelor ultraviolete.
Simptomele unei carente de vitamina D sunt:
durerile musculare
schimbari bruste ale starii
sangerari gingivale
cancerul
boli cardiovasculare
Surse alimentare de vitamina D sunt: pestele gras (somon, ton, macrou, sardine), galbenusul de ou, untul, lactatele nedegresate, ciupercile. Indicat este sa consumi si un supliment de vitamina D3.
Doza zilnica recomandata este de 400 UI/zi.
Vitaminele sunt necesare organismului tot timpul anului, dar primavara mai mult ca oricand. Fara vitamine, organismul nu poate functiona corespunzator.