This article is available only in Romanian version
sunt minunate, insa ele contin de vreo 6-7 ori mai mult zahar decat echivalentele proaspete. Iar in cazul lor, probleme cu dintii generate de zaharul din ele devin cu atat mai mari, cu cat se lipesc de dinti si condduc inclusiv la cariile dentare.
Stafidele sunt la fel de nocive pentru dinti ca si dulciurile.

Fructele ingrasa sau nu?

Revenind la felul in care metabolizam continutul fructelor.
Felul in care digeram fructoza este diferit fata de cum digeram alte forma de zahar, precum glucoza. Daca in cazul glucozei, fiecare celula din corp o poate folosi, numai celulele din ficat pot folosi zaharul.
Atunci cand fructoza ajunge in ficat, ea genereaza o serie de reactii chimice, care pot conduce la stocarea de trigliceride, in special cand este consumata in exces.
Acest lucru poate creste tesutul adipos de pe ficat (poate ai auzit de „ficatul gras”), ceea ce poate conduce la rezistenta la insulina, cresterea tensiunii arteriale si cresterea colesterolului LDL. Schimbarile metabolice sunt si ele o cauza a ingrasarii si grasimii de pe abdomen.

Daca fructele nu ingrasa, atunci ce ne ingrasa?

Ideea de baza pe care o putem extrage din aceste informatii pe care le-am gasit, este ca un consum de fructe in exces, poate conduce la ingrasare si probleme de sanatate, nu si faptul ca mancam doua mere pe zi, cu amendamentul ca ne incadram in necesarul caloric zilnic.
De fiecare data cand port o discutie pe tema alimentelor care ingrasa, tin sa subliniez ca de fapt nu alimentul in sine ne ingrasa de cele mai multe ori ci excesul caloric pe care il poate genera in planul alimentar.
Daca mancam mai mult decat ardem, e ingrasam, e destul de simplu. E cea mai simpla teorie. Teoria se aplica indiferentde ce mancam. Nu exista vreun aliment pe care il putem consuma in nestire fara sa ne ingrase. Orice calorie ingrasa, indiferent daca este insotita de nutrienti si antioxidanti.
Diferenta intre fructe este ca unele au mai multe calorii (bananele, strugurii), iar altele mai putine (fructele de padure). Poti citi si o lista mai completa cu fructele si legumele cu continut mare de apa si calorii putine (https://www.fitness-scandinavia.ro/en/blog-post/legume-si-fructe-cu-continut-ridicat-de-apa-pentru-detoxifierea-corpului).

In concluzie, atata timp cat suntem sanatosi, regula moderatiei este cea care ne va dicta felul in care aratam si ne simtim. Doua mere nu ne vor ingrasa asa cum nici o mini prajitura nu o va face daca balanta calorica este negativa.