This article is available only in Romanian version
Unele alimente care au reputaţia de a fi "sănătoase, în realitate sunt mai rele pentru sănătate decât ai putea crede. Aruncă doar o privire:

Fructele uscate
Fructele uscate pot fi o alternativa mai buna pentru dulciuri, insa asta nu inseamna ca pot fi consumate in cantitati nelimitate. Ele contin zahar si sunt pline de calorii, ceea ce le face maxim bune pentru o mica gustare sau un toping pentru cerealele integrale (si nu cele despre care discut la punctul urmator).
Gandeste-te numai ca fructele proaspete au cam 30-60 calorii/100 g, pe cand fructele uscate pot ajunge si la 400-500!

Granola
Am tot vazut si la noi fiind promovata granola, la fel ca si cerealele integrale in ambalaje frumoase si marketate ca ideale pentru diete. Vestea proasta este ca granola e incarcata cu grasimi  si zahar – ambele dovedite ca fiind responsabile pentru cresterea riscului de atac de cord si infarct – si, desigur, calorii.

Despre cerealele de la micul dejun am mai discutat si sustin ca nu sunt cea mai buna optiune pentru un mic dejun sanatos, care sa ne tina foamea sub control, insa daca mai alegem si cerealele dulci si bune, atunci cu siguranta deja vorbim despre un desert.

Unturile de nuci
Untul de arahide este sanatos cu siguranta, insa la noi pe piata se gaseste cel mai adesea varianta sa cu zahar. Unturile de nuci deja au o multime de calorii pentru ca sunt totusi facute din oleaginoase, asa ca daca te poti limita la o singura lingurita, bucura-te de ea, daca nu, alege mai degraba nucile sub forma lor clasica, cruda.

Briosele integrale sau cu tarate
Cele mai multe dintre aceste briose nu sunt facute decat din faina rafinata alba la care se adauga zahar, oua si nelipsitele grasimi trans. Simplul fapt ca mai contin si cateva seminte sau tarate, nu le face mai sanatoase cu nimic. Au la fel de multe calorii ca o briosa obisnuita, adica pana la 400 de calorii, 30g de zahar si 20g de grasimi.

Covrigeii
Doar pentru ca sunt crocanti si subtirei, nu face din covrigei sau sticks-uri niste produse bune pentru gustarile din timpul zilei. Indiferent ca sunt obisnuiti sau „integrali”, acestia au cam 400 de calorii/100g si problema cea mai mare e ca atunci and ne apucam de rontait, nu ne oprim la cateva bucati, ci dam gata o punga intreaga.

Cafeaua cu arome
Lanturile de cafenele renumite au o multime de produse tentante si delicioase, extrem de apetisante pentru ochi si pentru papilele gustative. Problema este ca toate siropurile si aromele care le fac atat de greu de rezistat sunt pline de calorii si in niciun caz nu ne aduc beneficiile antioxidante si nutritive ale unei cafele simple.

Ceaiurile la sticla din comert
Cea mai mare parte a produselor din ceai pe care le gasim in magazine au adaosuri fie de zahar, fie de miere, iar numarul caloriilor poate sa ajungă chiar si la 300, adica exact la fel ca o cutie de suc carbogazos.

Smoothie-urile la sticla
Smoothie-urile imbuteliate, pe ale caror eticheta poate mai scrie si „organic”, poate ca arata bine si au si gust cat de cat sanatos, insa daca le citim ingredientele este posibil sa ne cam speriem. Zaharul este printre principalele ingrediente, asta pe langa faptul ca daca se bazeaza pe suc de fructe, atunci scade si cantitatea de fibre care ar mai fi salvat situatia.

Rondele din orez sau grau expandat
In ciuda felului in care arata, usoare si sanatoase, aceste gustari ar trebui consumate cu moderatie pentru ca nu aduc aproape niciun beneficiu organismului. Nu au nici proteine, nici cine stie cate fibre, maxim niste carbohidrati care ne pot energiza inainte de antrenament. Dar este adevarat ca daca nu au niciun topping zaharos, pot fi o baza pentru un ingredient sanatos precum hummus sau acea lingurita de unt de arahide.

Sucurile de fructe (fresh-urile)
Despre curele de „detoxifiere” cu sucuri am mai scris, insa trebuie sa mentionez din nou si cu aceasta ocazie cam cat de nesanatoase consider ca sunt sucurile „naturale”. Numai pentru ca sunt din fructe nu le face indicate in vreun fel.Nu contin fibrele fructelor din care sunt facute, insa contin zaharul acelor multe fructe pe care le adaugam in compozitie, cam 12 lingurite de zahar ca sa fim mai exacti!

Batoanele proteice, energizante, de „”dieta
Ma bucur ca a mai trecut moda asta a batoanelor „de dieta”, cu fibre, pe care stim ca le promovau si cateva vedetute de la noi. Practic un baton asa-zis proteic contine o multime de carbohidrati simpli si insuficiente proteine ca sa ne ajute la ceva realmente, pe langa faptul ca au un continut caloric suficient sa acopere o intreaga masa.

Bauturile energizante si bauturile dietetice
Daca le citim etichetele, bauturile energizante sustin ca sunt bazate pe ingrediente precum taurina, minerale, electroliti, extracte din plante, dar ele de fapt au zaharul ca principal ingredient. Ele sunt intr-adevar indicate atunci cand facem antrenamente cardio indelungate, de exemplu, pentru a ne da un boost de energie, insa nu se justifica atunci cand stam 30 de minute pe banda de alergare.
Cat despre bauturile dietetice care nu contin zahar dar contin indulcitori artificiali, pacalirea aceasta a papilelor gustative nu aduce niciun beneficiu, ba chiar suscita pofta pentru si mai mult dulce.

Produsele integrale sau cu multicereale
Foarte multe persoane considera ca procedeaza mai bine daca aleg paine din faina de grau dur, dietetica sau paine cu nu stiu cate cereale, insa adevarul este ca cele mai multe tipuri de paine din supermarket sunt facute cu cereale rafinate, au ca principal ingredient faina alba si probabil ca au numai cateva urme de ceva integral in ele.
Asa cum subliniez cu fiecare ocazie, citeste lista de ingrediente si asigura-te ca ceea ce cumperi este ceea ce crezi.
Culoarea painii nu este un indicator bun, doar pentru ca este mai inchisa la culoare, nu inseamna ca asta se datoreaza ingredientelor integrale ci colorantilor adaugati.

Sucul de merisoare
La fel cum sunt si sucul de lamaie sau de lime, sucul pur de merisoare este foarte acru si aproape imposibil de baut fara indulcitori, asadar cele mai multe tipuri gasite in supermarket sunt pline de zahar.
Daca iti doresti o alternativa, poti incerca sucul concentrat sau siropul de merisoare, doar ca nu uita sa citesti eticheta inainte.

Produsele fara gluten
Doar pentru ca nu contin gluten, produsele acestea nu inseamna ca sunt neaparat mai sanatoase si cu atat mai putin dietetice. Ele au la fel de multe calorii si alte ingrediente care ar trebui sa ne determine sa le consumam la fel de rar ca si omoloagele lor obisnuite.

Unele salate si sosurile dietetice
Numai pentru ca in meniu este denumita „salata”, asta nu inseamna ca cele cateva frunze de rucola sau salata verde o vor face automat sanatoasa. Asta se aplica in special salatelor de la restaurant, care vin insotite de crutoane, ulei sau, daca vorbim despre renumitele salate de la Taco Bell, de exemplu, unele ajung chiar si la 820 de calorii si aproape 2g de sare.
Daca ne gandim ca un pranz ar trebui sa aiba in medie cam 400-500 de calorii si ca zilnic ar fi bine sa ne limitam la 1500g de sare, atunci parca nu ne mai surade atat de mult ideea de a ne lua o „salata” de la vreun lant renumit de restaurante. Si cu atat mai putin ar trebui sa ne mai gandim si la un mic desert ca atunci probabil ne atingem necesarul caloric zilnic.
Cat despre sosuri, nu cred ca mai e o surpriza pentru nimeni ca sunt pline de zahar. Incearca sa adaugi salatelor condimente, ierburi si ingrediente cu efect antiinflamator precum ulei de masline (si acela cu masura) sau otet balsamic.
Faptul ca nu avem control asupra ingredientelor este exact motivul pentru care recomand ca mai degraba sa ne facem timp pentru a ne gati mesele de la birou, cel putin, acasa.

Deci dupa cum poti vedea, multe alimente ne pot surprinde atunci cand vine vorba despre ceea ce contin. Nu am detaliat foarte mult, insa daca vrei sa te pui la punct cu tot ceea ce inseamna alimentatie sanatoasa si adevarurile despre ceea ce mancam, te poti inscrie la cursul de Tehnician Nutritionist (http://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs/categorie-curs-tehnician-nutritionist), cel cu care am inceput si eu de altfel incursiunea in lumea aceasta incitanta a nutritiei.