Inainte de a va hotari sa slabiti, ganditi-va care este motivul real pentru care o faceti. Multe persoane sunt nemultumite de greutatea lor nu din motive de sanatate, ci pentru ca imaginea lor fizica nu corespunde idealurilor sociale de atractivitate si acceptabilitate. Din nefericire, acest tip de conditionare predispune la dezamagiri si nereusite din simplul motiv ca obiectivul dorit este unul nerealist. Corpul uman nu este atat de maleabil pe cat ne-am dori, iar sloganul “slab cu orice pret” s-ar putea sa contravina flagrant cu profilul genetic si metabolic al organismului vostru.

Obiectivele nerealiste pot transforma rapid o realizare importanta, castigata din greu si cu efort, intr-o nereusita. Schimbati perspectiva si felicitati-va! Nu va lasati descurajati si nu fiti dezamagiti, nu e vorba de esec sau lipsa de vointa, kilogramele nu pot disparea peste noapte si trebuie sa dati dovada de rabdare si perseverenta pentru a parcurge, pas cu pas, drumul anevoios spre greutatea ideala.

Slabitul ia timp, iar asteptari rezonabile si realiste inseamna o scadere in greutate cu 1 kg la 7-10 zile, astfel incat sa nu dezechilibrati organismul si sa nu fiti in pericol de reingrasare. Acceptati de asemenea ca ritmul slabitului este mai rapid la inceput, apoi incetineste si chiar se opreste complet timp de 1-2 saptamani, cand apare “platoul” (palierele de stagnare determinate de adaptarea metabolismului la restrictia calorica). Nu disperati si nu abandonati, face parte din evolutia normala spre reusita.

Obiectivul nu este sa slabiti intr-un timp record, ci sa atingeti o greutate ideala din punct de vedere al sanatatii, pe care apoi sa o mentineti toata viata. Deci nu va grabiti, nu v-ati ingrasat dintr-o masa, asa ca nu o sa slabiti daca renuntati la una. Abandonul este cateodata mai usor decat lupta, asa ca mergeti mai departe si dati-va sansa sa fiti invingatori.

Functionam de multe ori doar in termeni extremi de reusita sau esec, uitand sa ne bucuram de progresele si realizarile modeste, pe care le obtinem zilnic: este extraordinar daca in loc de o pizza intreaga mancati doar 2 triunghiuri sau daca mancati dulciuri doar in weekend. Renuntati sa judecati totul in alb si negru si nu va amagiti spunand “daca tot nu am reusit sa ma abtin, o fac lata si incep din nou dieta de maine”. Este un principiu sortit definitiv ESECULUI!

Renuntati la ultimatumuri si la cuvinte extreme precum “niciodata”, “interzis”, “nu am voie”. Acest tip de atitudine predispune la nereusita pentru ca frustrarea atrage energie negativa, iar eventualele abateri de la regulile stricte pe care vi le-ati impus vor declansa sentimentul de vina si pierderea increderii in propriile forte.

Eliminati excesul, nu placerea! Este de preferat o MICA abatere de la reguli, decat o MARE senzatie de frustrare.

Fiti flexibili si bucurati-va de lucrurile pozitive, continuati sa mancati alimentele preferate, nu va refuzati placeri banale si nu va autopedepsiti fara sa fie cazul. Mai bine impartiti un desert cu prietenii, decat sa spuneti “nu” pe motivul ca sunteti la dieta. Obiectivele voastre sunt clare si fixe, dar trebuie raportate la echilibrul pe termen lung si nu vor fi distruse de micile exceptii. Reusita este suma totala a eforturilor depuse in saptamani lungi de alimentatie corecta, asa ca o zi mai putin “buna” nu conteaza. Important este sa reveniti la programul vostru echilibrat, fara senzatia de vina sau dezamagire.

Atitudinea pozitiva este esentiala in orice reusita, asa ca mancarea pe care o consumam trebuie mai intai sa ne placa si abia apoi sa ajute la slabit.

Nu lasati activitatea socio-profesionala si mediul familial sa sufere din cauza regimului vostru de slabit, adaptati dieta la viata voastra, in loc sa va transformati viata intr-o dieta. Alimentatia echilibrata nu trebuie sa fie nici rigida, nici punitiva, ci trebuie sa fie in armonie cu persoana voastra, sa va simplifice viata. Cu cat veti gasi mai putine obstacole, cu atat vi se va parea mai usor de urmat si de pus in practica pe termen lung.

Considerati micile exceptii ca pe niste abateri programate necesare regasirii placerii si entuziasmului de a merge mai departe. Cand stati la masa nu va ganditi la toate produsele pe care v-ati fi dorit sa le consumati daca nu ati fi fost la dieta, ci mai degraba concentrati-va pe alimentele sanatoase pe care le aveti in farfurie si incercati sa va bucurati la maxim de ele.

Cura de slabire trebuie urmata fara frustrari si fara suferinta, pentru ca nu reprezinta o pedeapsa, ci un act de iubire si ingrijire a propriei persoane.

Pierderea in greutate si mentinerea ulterioara a rezultatelor sunt o cursa pe termen lung, care are ca obiectiv schimbarea definitiva a obiceiurilor alimentare, asa ca nu faceti o tragedie din micile abateri de la “calea cea dreapta”. Priviti cu indulgenta aceste episoade, a ceda impulsului irezistibil pentru “ceva bun” nu e o drama, indeparteaza tensiunea si va motiveaza sa continuati eforturile pentru atingerea greutatii ideale. Fiti increzatori si rezultatele vor aparea in mod natural, ca o urmare fireasca a atitudinii voastre relaxate si impacate cu noul stil de viata si nu uitati ca notiunea de alimentatie sanatoasa si echilibrata trebuie sa includa obligatoriu momente de placere gustativa. Cu conditia sa fie RARE.


Gustul se educa, asa ca lasati deoparte ideile preconcepute si traditiile culinare: indulcitorii nu modifica gustul, iar uleiul pus in mancare nu impresioneaza papilele gustative, este doar un gest reflex.

Niciun aliment sau clasa de alimente, indiferent de proprietatile lor benefice, nu contine toate elementele necesare echilibrului nutritional.

In plus, alimentele interactioneaza si se completeaza intre ele potentandu-si biodisponibilitatea (gradul de absorbtie si eficienta), asa ca trebuie asociate nu doar pe parcursul unei zile, ci si in cadrul fiecarei mese. Doar o alimentatie diversificata poate pune la dispozitia organismului principiile nutritive necesare unei functionari optime, iar alaturarea diferitelor clase de produse se face dupa principiul: “ce nu are unul, aduce celalalt”.

Nu putem consuma intr-o singura zi toate elementele nutritive de care avem nevoie, de aceea echilibrul nutritional trebuie raportat la o perioada mai lunga.

Dieta echilibrata presupune prezenta zilnica a celor 3 categorii de nutrienti (glucide, lipide si proteine) in proportii variabile, alaturi de minerale, vitamine si apa.

Monotonia alimentara poate duce la carenta unor substante nutritive sau la plictiseala, asa ca evitati dietele care promoveaza alimente miraculoase sau disocierile aberante. Este corect sa mancam painea cu unt, branza de vaci cu smantana si carnea cu garnitura ei de orez sau legume.

Slabiti micsorand portiile, nu mancand alimente separat, in cantitate nelimitata.

Contrar opiniei unor specialisti, organismul uman stie sa digere si sa metabolizeze principiile nutritive indiferent de formula in care combinam alimentele, deci concentrati-va pe varietate, alegeti produse proaspete si de sezon, pentru ca de restul se ocupa natura.


E usor sa sari peste mese si sa te trezesti seara ca nu te mai poti opri din mancat sau sa rontai un pachet de napolitane pe motiv ca altceva nu gasesti in pauza de masa la serviciu. Cand este vorba despre alimentele pe care le consumati in fiecare zi, ar fi bine sa planificati singuri totul, in loc sa gasiti scuze si falsi responsabili.

Un corp frumos si o greutate satisfacatoare necesita o investitie substantiala de timp, energie si bani. Si nu o poate face nimeni in locul vostru.

Amintiti-va ca o dieta echilibrata presupune schimbarea obiceiurilor alimentare pe viata, nu doar pentru o zi, prin urmare aceasta ar trebui sa contina produsele care va plac, sa fie usor de procurat si sa v-o puteti permite. Lasati preparatele exotice sau miraculoase, slabitul si mentinerea greutatii depind in primul rand de aportul caloric zilnic.

Stabiliti-va o relatie calorica rezonabila, evaluati-va corect “derapajele” alimentare recurgand inclusiv la un jurnal in care sa notati tot ce bagati in gura. Informati-va in legatura cu proprietatile nutritive ale alimentelor, cititi etichetele, respectati ritmul meselor si renuntati la “ciuguleli” - iata doar cateva sfaturi de bun simt care sa va intre in reflex, pentru ca nicio cura de slabire, fie ea supereficienta, nu-si va pastra rezultatele daca va intoarceti la stilul alimentar dezorganizat de dinainte.

Indiferent de tipul de alimente consumate, diferenta o face cantitatea, asa ca redefiniti portia corecta si incercati sa mancati orice, dar cu masura.


Economia de calorii

Nu zambiti malitios daca vedeti pe cineva folosind indulcitori la cafea dupa ce a mancat o prajitura, sunt 20 calorii mai putin pentru fiecare lingurita de zahar; in mod similar consumul de bauturi “light” face o economie majora de calorii, fiecare pahar de bautura racoritoare clasica continand 7 cuburi de zahar.

Alegeti intotdeauna produsele degresate si cumparati variantele cu continut minim de grasime pentru iaurt, smantana si unt; in salata puneti cu mana voastra o singura lingura de ulei de masline, nu veti pierde din satisfactia gustativa iar impactul asupra aportului de grasime va fi semnificativ.

Indepartati orice urme albe de grasime din carne, folositi pulpa ca baza pentru tocaturi, eliminati pielea de la pui si de la peste (100% grasime); nu mai puneti unt pe paine daca o mancati cu branza sau cascaval (e un pleonasm nutritional), alegeti covrigii in defavoarea croissantului si prajiturile cu fructe in defavoarea tortului cu ciocolata.

Orice economie de calorii se aduna in timp, iar daca respectivul gest devine un obicei poate duce la imbunatatiri vizibile ale siluetei. Diferentele de continut caloric dintre produse sunt substantiale, daca vom compara variantele clasice cu cele “LIGHT” sau “DIET”; indiferent daca se refera la cantitatea de zahar sau de grasime, oricare dintre aceste ingrediente favorizeaza acumularea kilogramelor in plus.

Daca economisiti zilnic 100 calorii, asta inseamna 3000 calorii mai putin intr-o luna, adica o scadere in greutate de aproximativ 400 g. Doar cu acest obicei pot fi “topite”, fara niciun efort, 5 kg intr-un an.


Densitatea calorica

Notiunea de densitate calorica redusa descrie alimentele cu volum mare, care dau senzatie de satietate crescuta, fara un aport energetic semnificativ, adica produsele bogate in fibre, apa sau aer. Densitatea calorica se masoara in calorii/gram si e cu atat mai mica cu cat alimentul e mai usor si mai pufos.

Comparand produsele la greutate egala, vom vedea ca morcovii au densitate calorica redusa (0,45 cal/g), in timp ce cartofii prajiti contin 3,35 cal/g. Prin introducerea de aer intr-un produs, se obtine un volum mare si iluzia ca mancam mai mult. De aceea, inghetata, cerealele expandate si pufuletii sunt variante de alimente cu densitate calorica mica, nepericuloase pentru silueta. Similar, bagheta creeaza impresia ca mancam multa paine, in timp ce o chifla de graham se termina din cateva inghitituri.


Reguli prin care se economisesc multe calorii

  • puneti in sandvisuri carne rece in loc de mezeluri, veti reduce la jumatate aportul caloric;
  • puneti indulcitori de sinteza in loc de zahar si “salvati” 20 calorii la fiecare lingurita, ca sa nu mai vorbim despre eliminarea riscului de carii dentare;
  • puneti bere, vin sau apa in loc de ulei peste friptura preparata la cuptor si eliminati pielea de la pui – economie de 75 calorii;
  • folositi telemea in loc de cascaval, are cu 15-20% mai putina grasime – economie de 100 calorii;
  • folositi sos de salata facut din ulei, otet si putina apa in loc de produsele gata preparate – economie de 50-75 calorii;
  • folositi mustar in loc de maioneza – economie de 50 calorii;
  • folositi jambon slab in loc de costita la ouale ochiuri de la micul dejun – economie de 100 cal si maxim de gust. Puteti sa faceti o omleta “isteata” daca in loc de 2 oua puneti 1 ou intreg + 2 albusuri. Veti obtine un aport suplimentar de proteine, un minim de colesterol si o senzatie de satietate maxima;
  • renuntati la iaurtul cu fructe din comert si preparati-va singuri un produs similar, veti scapa de cele 2-3 lingurite de zahar supra-adaugat in compozitie;
  • renuntati la amestecurile preambalate de cafea instant (“3 in 1”) pentru ca au mult zahar; inlocuiti-le cu cafea filtru + lapte proaspat degresat + indulcitori – rezulta o economie de 70 calorii/cana;
  • mancati o portocala intreaga in loc de suc de portocale proaspat stors; veti reduce cu 70% aportul caloric si il dublati pe cel de fibre. In plus aveti sentimentul ca ati mancat, nu ca ati baut un lichid, iar ca timp, va trebuie cateva minute bune pana mestecati.