Au voie diabeticii sa manance banane? Creste glicemia prea mult? Bananele ingrasa? Pentru ca am tot auzit dezbateri pe tot felul de teme legate de banane, inclusiv la cursul de Tehnician Nutritionist, am zis sa vedem putin cum sta treaba cu acest aliment, sa zicem controversat.
De ce e bine sa mancam banane?
Sa punem prima data in discutie beneficiile consumului de banane, cele pentru care putem decreta definitiv ca merita sa le includem in alimentatia zilnica.

1.    Bananele actioneaza ca remediu impotriva depresiei datorita nivelului ridicat de triptofan, care este transformat in serotonina – neurotransmitatorul starii de bine din creier.
2.    Sunt o gustare buna inainte de antrenament datorita energiei pe care ti-o ofera.
3.    Iti protejeaza muschii impotriva crampelor din timpul antrenamentului sau din timpul noptii.
4.    Combat pierderea calciului in timpul urinarii si intaresc oasele.
5.    Iti mbunatatesc starea si reduc sindromul premenstrual.
6.    Bananele reduc inflamatia, protejeaza impotriva diabetului de tip 2, sustin slabirea, intaresc sistemul nervos si ajuta la producerea de celule albe datorita nivelului ridicat de vitamina B6.
7.    Iti intaresc sangele si combat anemia datorita continutului de fier.
8.    Avand un continut ridicat de potasiu si unul scazut de sare, bananele sunt recunoscute de forurile medicale ca fiind alimente bune pentru scaderea tensiunii si protejarea inimii impotriva infarctelor si a atacurilor de cord.
Consumul de banane ajuta digestia
1.    Fiind bogate in pectina, bananele sustin digestia si ajuta la eliminarea toxinelor si a metalelor grele din organism.
2.    Bananele actioneaza ca niste prebiotice, stimuland dezvoltarea bacteriilor sanatoase din intestine.
3.    Bananele produc enzime digestive care asista la absorbtia nutrientilor.
4.    Fibrele din bananele coapte pot actiona ca remediu impotriva constipatiei, sustinand motilitatea intestinala.
5.    Bananele sustin refacerea elechilibrului electrolitic atunci cand ai avut un episod de diaree.
6.    Bananele sunt un antacid natural, ameliorand refluxul gastric si arsurile.
7.    Ele sustin sanatatea rinichilor, din nou datorita continutului ridicat de potasiu.
8.    Bananele sunt singurele fructe care in stare cruda pot fi consumate fara probleme pentru ameliorarea ulcerelor stomacale. Ele creeaza un strat protector in interiorul stomacului impotriva acizilor corozivi.
Remedii naturiste cu o simpla banana
1.    Bananele ajuta la preventia cancerului de rinichi, protejeaza ochii impotriva degenerarii maculare si construiesc oase puternice prin cresterea absorbtiei calciului.
2.    Bananele ne cresc nivelul inteligentei, crescandu-ne capacitatea de invatare si cea de concentrare. Sunt un aliment ideal inainte de un examen.
3.    Bananele au un continut ridicat de antioxidanti, furnizand protectie impotriva radicalilor liberi si bolilor cronice.
4.    Consumul unei banane intre mese ajuta la mentinerea glicemiei sub control si reducerea starii de greata de dimineata.
5.    Coaja de banana este si ea sanatoasa! O poti folosi ca remediu impotriva muscaturilor de insecte sau urticariei, actionand eficient impotriva iritatiei si mancarimilor.
6.    De asemenea, coaja de banana poate fi un remediu naturist bun impotriva negilor.
7.    Consumul unei banane poate reduce temperatura corporala si te poate racori atunci cand ai febra sau in timpul sezonului cald.
8.    Bananele sunt foarte bune si pentru cei care s-au lasat de fumat, datorita complexului de vitamine B, al potasiului si magneziului care amelioreaza o parte din efectul sevrajului.
9.    Coaja de banana mai poate oferi si un luciu aparte pantofilor sau gentilor de piele
.
Care dintre banane sunt mai sanatoase – bananele coapte sau bananele verzi?

O alta tema intens dezbatuta este tipul de banana pe care sa-l alegem. Vom vedea ca atat bananele verzi, cat si bananele coapte sunt pline de beneficii.
Bananele verzi contin amidon rezistent, ceea ce le face mai bune pentru cei care sufera de diabet zaharat, imbunatatind sensibilitatea la insulina. Problema ar fi ca acestea sunt un aliment care baloneaza. Acestea mai contin si probiotice, bacteriile prietenoase, care ne sustin sanatatea colonului. Bananele verzi ne mai ajuta si sa absorbim nutrientii mai bine, in special calciul.
Bananele coapte sunt mai usor de digerat datorita carbohidratilor simpli pe care-i contin. Au si un continut mai ridicat de antioxidanti si micronutrienti, decat bananele necoapte. Partea interesanta cu bananele coapte este ca acestea contin factorul de necroza tumorala, ceea ce le face ideale in alimentatia unei persoane ce sufera de cancer. Cu cat are mai multe pete o banana, cu atat are mai efecte mai puternice asupra sanatatii sistemului imunitar. Tine bananele coapte la frigider pentru prevenirea pierderii continutului de vitamine si minerale. Continutul ridicat de zahar nu le face la fel de potrivite pentru diabetici.

Concluzia e ca nu se poate spune ca bananele verzi sau bananele coapte sunt mai sanatoase, ci depinde de nevoile personale ale fiecaruia. Un lucru este insa incontestabil, ele sunt un aliment extrem de versatil pe care merita sa-l includem in alimentatia noastra sanatoasa.