Un aport alimentar echilibrat este esential pentru integritatea si buna functionare a sistemului de aparare a organismului, insa niciun aliment, vitamina sau alt tip de substanta, nu poate oferi garantia unei protectii totale impotriva imbolnavirii.

Un sistem imunitar eficient nu este o arma absoluta impotriva oricarui tip de boala, la fel cum suplimentele nutritive luate regulat nu pot inlocui alimentatia echilibrata si nu asigura sanatatea deplina.

Principalul mecanism de aparare a organismului impotriva bolilor este reprezentat de sisitemul imunitar , care are capacitatea extraordinara de identifica si memora potentialii agenti nocivi pe care apoi ii neutralizeaza prin intermediul anticorpilor. Fie ca este vorba de inamici externi (bacterii, virusi, ciuperci, substante toxice) sau interni (celule normale sau canceroase), exista arme de aparare foarte eficiente in distrugerea acestora:

   
  • sucurile digestive cu aciditate crescuta
  • bariera tegumentara (pielea) si mucoasele care captusesc peretii organelor
  • globulele albe din sange si limfa (leucocite si limfocite).
  • ACIZII GRASI ESENTIALI omega-3

   Consumul de peste gras (somon, ton, macrou, sardine) de minim 2 ori pe saptamana are efecte pozitive asupra starii generale de sanatate prin intermediul urmatoarelor mecanisme:

   
  • scade coagularea sangelui si riscul de tromboza
  • micsoreaza globulele rosii din sange si faciliteaza ajungerea lor pana in cele mai mici capilare din corp, asigurand astfel oxigenarea si hranirea optima a celulelor.
  • Reduce inflamatia peretilor arteriali
  • scade nivelul de colesterol si trigliceride din sange, dar si fractia LDL.

VITAMINELE ANTIOXIDANTE

   Pe langa faptul ca intaresc imunitatea si cresc rezistenta la imbolnavire, scad riscul de boli cardiovasculare, boli neoprazice si incetinesc procesul de imbatranire.

   Vitamina C- este principala substanta antioxidanta din organsm si impiedica procesele oxidative declansate de bacterii sau alti compusi patogeni. In prezenta ei, vitamina E trece din forma inactiva in forma activa, iar procesele de refacere a mucoasei intestinale si de formare a tesutului cicatricial sunt accelerate.

   Vitamina A- are un rol cheie in functionarea imunitatii, pentru ca mentine integritatea pielii si a mucoaselor, stimuleaza productia de anticorpi. Sursele alimentare de vitamina A sunt produsele animale: ficat, peste, lapte, unt, branza, oua, smantana. Exista si o forma vegetala- betacarotenul un precursor de vitamina A prezent in fructele si legumele de culoare portocalie sau verde: spanac si alte legume cu frunze verzi, broccoli, ardei gras, morcov, dovleac, caise, pepene galben, mango.

   Vitamina E sustine raspunsul imun prin stimularea activitatii limfocitelor si cresterea productiei de anticorpi. Este prezenta in seminte si uleiuri vegetale (floarea-soarelui, masline), fructe oleaginoase (nuci, alune), dar si in cerealele integrale, avocado, germeni de grau, oua, legume cu frunze verzi.



MINERALELE

Chiar si in cantitati infime, micronutrienti precum zinc, seleniu, cupru sau fier sunt esentiali pentru buna functionare a sistemului imunitar.

ZINC- produse de origine animala (peste, carne, ficat, oua, lapte), dar si cereale integrale, leguminoase (fasole boabe, mazare, linte), fructe oleaginoase.

SELENIU- fructe de mare, carne si peste, ficat, paine integrala, tarate, germeni de grau, orez brun, ovaz.

CUPRU- ficat, fructe de mare, nuci, seminte, cereale integrale.

FIER- carene rosie, ficat, oua, peste, fructe uscate, legume cu frunze verzi, leguminoase.



FITONUTRIENTII

Stiinta care se bazeaza pe efectele benefice ale produselor din natura (in special ale vegetalelor) poarta numele de fitoterapie, iar substantele active benefice din fructe, legume, cereale si alte plante se numesc fitonutrieni.

Fitonutrientii mentin sanatatea celulelor, ajuta la refacerea si multiplicarea lor, incetinesc degradarea tesuturilor, previn acumularea de agenti cancerigeni, impiedica dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase, scad nivelul colesterolului din sange, protejeaza inima si vasele de sange, reduc tensiunea arteriala, asigura soliditatea oaselor, mentin echilibrul hormonal, previn cariile dentare.

Oamenii au consumat din cele mai vechi timpuri produse bogate in fitonutrienti, de aceea organismul stie sa le recunoasca si sa le utilizeze in beneficiul sanatatii. Cel mai sigur mod de a asigura aportul optim de substante nutritive si fitonutrienti este alimentatia diversificata bazata pe o varietate mare de legume de legume, fructe si cereale, pe cat posibil integrale, fara a uita legumele-boabe (fasole, mazare), seminte si fructe oleaginoase (nuci, alune) si nu in ultimul rand, condimentele si ierburile aromate.



PRODUSELE PROBIOTICE

Etimologia cuvantului PRObiotic inseamna care favorizeaza viata si defineste produsele care odata ajunse in organism contribuie la refacerea florei intestinale si la multiplicarea bacteriilor benefice.

Cel mai simplu mod de a primi bacterii benefice din alimentatie este consumul de produse lactate fermentate si de iaurturi probiotice care contin culturi vii de lactobacili si bifidobacterii.

Consumul regulat de produse probiotice poate avea beneficii numeroase asupra organismului: amelioreaza bolile cronice, digestive si intestinale, imbunatateste intoleranta la lactoza si alte afectiuni alergice, creste eficienta sisitemului imunitar, protejeaza impotriva cancerului de tub digestiv si a ulcerului, scade frecventa infectiilor urinare si vaginale la femei, scade colesterolul din sange.

Numarul de bacterii active scade substantial in doar cateva zile (7-10 zile), prin urmare produsele lactate probiotice trebuie sa fie proaspete sau pastrate la frigider neintrerupt pentru a-si mentine eficienta.



MIHAELA MURGU www.homeaerobic.com