This article is available only in Romanian version
Ati observat vreodata cum un anumit tip de alimente va influenteaza starea generala? Acest fenomen se explica prin faptul ca micro si macronutrientii din mancare calatoresc prin intermediul sistemului circulator catre creier. Astfel orice aliment consumam ne va influenta capacitatea de a lucra, a gandi si a ne concentra. Organizatia Mondiala a Sanatatii chiar ne indica faptul ca daca am consuma cel putin 80% alimente „curate” si nutritive, am putea observa o imbunatatire a capacitatilor cognitive cu pana la 20%.

Alimentele pot actiona ca un fel de medicamente care au influenta asupra creierului. Dieta, sportul si somnul au potentialul de a altera sanatatea creierului si functiile mentale. In consecinta, stilulde viata sanatos ne ofera posibilitatea de a ne imbunatati capacitatile cognitive, protejand in acelasi timp creierul si organismul de imbatranire.
Prin urmare, sa trecem direct la lista cu alimentele cele mai sanatoase pentru sanatatea creierului si prevenirea imbatranirii acestuia.

1. Fructele de padure
Fructele de padure contin antioxidanti care imbunatatesc atat memoria, cat si coordonarea miscarilor. James A. Joseph, specialist in neurostitinte sustine ca antioxidantii din fructele de padure actioneaza asupra stresului din organism, prin rolul de agent antiinflamator.

2. Broccoli
Toti nutritionistii ne recomanda broccoli si pe buna dreptate. Aceasta leguma este una dintre cele mai sanatoase pentru sanatatea intregului organism. Iar aportul sau caloric scazut (in jur de 35 de calorii/100g) il face si extrem de recomandat in curele de slabire.
Broccoli este o sursa foarte buna de vitamine (vitamina A, vitamina B6, vitaminele C, E, K, riboflavina – vitamina B2, acid pantotenic – vitamina B5 si acid folic – vitamina B9) si minerale (mangan, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier si seleniu).
Datorita faptului ca broccoli este bogat in vitamina K, aceasta legume este recunoscuta pentru beneficiile sale in imbunatatirea functiilor creierului, mai ales a functiei cognitive.
De asemenea, cercetatorii Universitatii scotiene Dundee au descoperit ca sulforafanul, o substanta regasita si in varza, conopida si varza de Bruxelles, este foarte eficient in lupta impotriva deteriorarii celulelor creierului in cazul bolnavilor de Alzheimer, dar este util si in refacerea creierului in urma traumatismelor.

3. Ouale
Ouale contin o grasime asemanatoare cu vitamina B, cunoscuta sub denumirea de colina. Colina are printre beneficii imbunatatirea memoriei, dar si agilitatea mintii .Mai mult, studiile au mai demonstrat si ca aceasta grasime poate diminua efectele oboselii.

4. Bananele
O singura banana contine cantitatea zilnica de glucoza necesara functionarii creierului.
Specialistul Leigh Gibson a constatat ca creierul functioneaza la nivel optim atunci cand prin fluxul sanguin circula 25 de grame de glucoza (cantitatea aproximativa pe care o contine o banana).

5. Grasimile sanatoase (peste gras, nuci, seminte)
Somonul contine renumitii acizi grasi omega 3, proteine, fier si complexul de vitamine B, motiv pentru care acest aliment sustine buna functionare a memoriei, ajutand la concentrare si abilitatile de ratiune.
Semintele si nucile contin doze foarte bune de omega 3 (retineti ca este indicat sa acordati atentie si cantitatii de omega 6 pe care o contin), iar consumul a numai 30g zilnic poate aduce beneficii reale atat sanatatii creierului cat si intregului organism. Le puteti consuma ca gustare sau presara prin salata sau diverse retete.

Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si energizante, foarte indicate mai ales in perioada rece a anului, nucile contin circa 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza la 100 g, sunt foarte bogate in minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod, dar au si un continut important de vitamine, cum ar fi vitamina C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten.

Trebuie sa stiti ca nucile sunt extrem de bogate in acizi grasi monosaturati (aprox 72%), cum este acidul oleic si o excelenta sursa de acizi grasi esentiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic(ALA) si acidele arachidonice. Introducerea regulata in meniu a nucilor ajuta la reducerea colesterolului negativ si la cresterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism.
Studiile au scos in evidenta ca dieta mediteraneana, bogata in acizi grasi de omega 3 ajuta la prevenirea bolilor arterelor coronariene si a infarctului prin favorizarea profilului unui sange sanatos. De asemenea, este important sa stiti ca numai 25 de grame de nuci contin peste 90% din necesarul zilnic de acizi grasi omega 3. Studiile au indicat ca acestia, in virtutea actiunii anti inflamatoare ajuta la scaderea riscului de aparitie a hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor si a cancerului la san, colon si prostata precum si a infarctului.

6. Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles nu este o leguma care primeste suficienta atentie in dieta noastra, desi profilul nutritional o recomanda din plin. Ea contine vitamine in concentratie foarte mare, astfel incat 100 de grame de varza de Bruxelles asigura 175% din necesarul zilnic de vitamina K si 103% din necesarul de vitamina C al organismului uman.
In afara de aceste doua vitamine, varza de Bruxelles contine fibre, proteine vegetale (in cantitati reduse insa), acid folic, vitamina A, mangan, potasiu, fier, fosfor, cupru si calciu in cantitati suficiente pentru a face din micuta varza de Bruxelles un aliat puternic pentru sanatatea ta si a familiei tale.
Fitonutrientii din varza de Bruxelles au si efect de intarire a sistemului imunitar, iar enzimele produse in organism de leguma ajuta la detoxifiere, in special a substantelor chimice care pot provoca diferite tipuri de cancer.
Datorita continutului de acid folic, varza de Bruxelles ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului, in special a functiilor neuronale. Iar vitamina K, asa cum am mentionat anterior, ajuta la functionarea optima a sistemului cerebral si in preventia deteriorarii cognitive.

7. Conopida
Nu se putea sa vorbim despre Broccoli si varza de Bruxelles fara sa vorbim si despre o leguma mai des intalnita pe mesele romanesti.
Conopida contine enzime, proteine si vitamine, toate bune pentru a fi folosita in favoarea unui organism sanatos. Trebuie sa stiti ca aceasta leguma minunata este perfecta si in dietele de slabire, deoarece are numai 21 kcal/100 grame si nu contine amidon si colesterol.
De asemenea, contine multe vitamine (A, B1, B6, B2, C, niacina) si minerale (fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten si cupru) iar acest lucru face ca ea sa fie una dintre cele mai sanatoase alegeri atat pentru alimentatia adultilor, cat si a copiilor.

Milioanele de nervi din organism folosesc potasiul din conopida pentru a trimite semnale nervoase catre organe, pentru coordonarea tuturor functiilor. Fara cantitatea adecvata de potasiu, celulele nervoase nu pot functiona corespunzator.
In egala masura, potasiul din conopida poate scadea tensiunea arteriala, scazand astfel riscurile unui accident vascular cerebral. Fosforul din conopida ajuta la protejarea membranelor celulelor, asigurand in acest fel sanatatea fiecarei celule nervoase din creier. Vitamina B6 stimuleaza productia neurotransmitatorilor precum dopamina, care ajuta la comunicarea intre celulele nervoase ale creierului.

8. Cafeaua si produsele cu cofeina
Cofeina, substanta care se gaseste in cafea, are grija, printre altele, sa contribuie la imbunatatirea memoriei, protejandu-ne totodata impotriva spasmelor pleoapei. in plus, si ea este bogata in antioxidanti si amino acizi.
Ciocolata amara (cu cel putin 70% continut de cacao) contine proteine antioxidante care „maresc productia de endorfine si imbunatatesc puterea de concentrare”. in acelasi timp, ciocolata cu lapte este buna pentru marirea vitezei de reactie si imbunatatirea memoriei verbale si vizuale.
Ceaiul verde este un alt produs care contine cofeina si deja are un renume pentru sustinerea intregului sistem. Printre altele, studiile au aratat ca el are efecte neuroprotectoare, adica ajuta sistemul nervos sa se dezvolte si sa nu se deterioreze timpuriu.

Lista poate continua si probabil ca voi profita si cu alte ocazii sa va mai povestesc despre ce am invatat despre nutritie in cadrul cursului de Tehnician Nutritionist (https://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs.php?course=3) , asa ca ramaneti conectati la blog permanent!