This article is available only in Romanian version

L-Carnitina este un amino acid sintetizat la nivelul tuturor celulelor dar in special de ficat si rinichi din lizina si metionina, doi aminoacizi esentiali. Desi cel mai adesea citim ca este recomandata ca supliment pentru slabire, carnitina are mult mai multe roluri in organism, ba chiar mai sigure si importante.

Ce este carnitina si cum ne sustine organismul?

Carnitina este denumirea generica pentru diverse tipuri de elemente:
•L-carnitina,
•acetil-L-carnitina si
•propionil-L-carnitina.

Carnitina apare sub doua forme, cunoscute ca D si L, care sunt niste imagini oglinda (izomeri). Numai L-Carnitina este activa in organism si este gasita in alimentele pe care le voi mentiona in randurile urmatoare.
L-carnitina este produsa in mod natural in corp dar pot fi situatii cand, la sfatul medicului specialist, se recomanda suplimentarea acesteia.
Desi este deseori numita un aminoacid din cauza componentei chimice, L-carnitina este de fapt un nutrient asemanator vitaminelor, inrudit ca structura cu vitaminele din complexul de B-uri.
Toate carnitinele au puteri antioxidante si avand in vedere ca organismul nostru le poate produce de unul singur, acestea sunt clasate drept nutrienti neesentiali. Anumite persoane au carente de carnitina - din cauze genetice sau induse de catre medicamentatie - care micsoreaza capacitatea organismului de a procesa diversi nutrienti. Suplimentele sunt de cele mai multe ori recomandate pentru acesti pacienti. Daca intamplator ai auzit de persoane care sufera din cauza carentele de carnitina, poate stii si faptul ca aceasta vine la pachet cu probleme mai severe precum insuficienta renala sau chiar cancer.

Tipurile de carnitina functioneaza in feluri diferite, iar unele sunt mai mult legate de sanatatea cardiaca, pe cand altele de metabolism si sanataea neurologica. Avand in vedere ca anumite studii sustin faptul ca deteriorarea mitocondriei cauzeaza imbatranirea, anumite persoane care folosesc carnitina pentru mentinerea adecvata a functiilor mitocondriale sustin ca aceasta ar putea amana procesul de imbatranire - in special declinul mental care acompaniaza afectiunile legate de varsta precum Alzheimer. Studiile arata ca Acetyl l-carnitina poate aduce beneficii persoanelor care nu au ajuns intr-un stadiu avansat de Alzheimer, insa in cazurile severe nu isi mai dovedeste eficienta.

Care sunt beneficiile consumului de suplimente si alimente cu L-carnitina?

L-carnitina reprezinta forma biologica activa a carnitinei. Este importanta in producerea de energie vitala, iar rolul sau este de a transporta acizii grasi in muschi. Suplimentarea pare a construi energia si rezistenta si poate deci imbunatati performanta exercitiilor, in special la persoanele cu niveluri scazute din acest nutrient. L-carnitina este de asemenea prescrisa celor care sufera de oboseala musculara datorata unor dereglari cum ar fi fibromialgia si sindromul oboselii cronice.
Mare parte a cercetarii asupra L-carnitinei s-a focalizat pe folosirea ei in tratamentul bolilor cardiovasculare. Aproximativ 60% din energia necesara muschilor inimii este furnizata de acizii grasi. Astfel, deficienta de L-carnitina din miocard s-a asociat cu miopatii, cu varsta, diabetul, difteria si cu bolile cronice de inima. Suplimentarea cu L-carnitina s-a aratat ca ajuta mai putin pentru functionarea defectuoasa a muschilor inimii, asociata cu aceste boli.
In medicina carnitina este folosita datorita efectelor sale de protectie asupra sistemului cardiovascular, dar si a influentei benefice asupra profilului lipidic - efect de reducere a nivelului trigliceridelor si de crestere a nivelului colesterolului HDL (colesterolul „bun“).
L-Carnitina a fost folosita cu succes ca tratament adjuvant in afectiuni cardiovasculare, cum ar fi angina pectorala, insuficienta cardiaca si in prevenirea aparitiei infarctului de miocard. Administrarea ei reduce severitatea simptomelor si in unele cazuri poate conduce la diminuarea dozelor din medicatia uzuala pe care o foloseste pacientul.
De asemenea, s-a constatat ca L-Carnitina are proprietati antioxidante. Acetil-L-Carnitina, un derivat de carnitina, a dovedit eficienta neuroprotectoare, fiind utilizata si in tratamentul unei afectiuni dure precum Alzheimer.

Carnitina si slabirea

Referitor la capacitatea carnitinei de slabire, in cadrul organismului uman este adevarat ca L-Carnitina este implicata in metabolismul grasimilor.
Toate tesuturile, cu exceptia creierului, utilizeaza acizi grasi cu lant lung pentru producerea de energie. In muschii striati si in muschiul cardiac, o contributie majora la producerea de energie o are beta-oxidarea acestor acizi grasi.
Pentru ca acizii grasi sa ajunga in celula, acolo unde vor fi metabolizati, si anume in interiorul mitocondriilor („fabricile de energie“ ale celulelor) este nevoie de L-Carnitina, care faciliteaza transportul acizilor grasi prin membrane. O alta functie a L-carnitinei este de a elimina din mitocondrii acizii grasi cu lant scurt si mediu, care se acumuleaza ca urmare a metabolismului normal (dar si in cazul unor afectiuni) si care impiedica buna functionare a mecanismelor energetice.
Intr-un organism sanatos, rinichii regleaza nivelurile de carnitina - daca ai multa, rinichii o elimina pe cea in plus. Daca in dieta ta ai un consum scazut de carnitina, rinichii se tin cu toate puterile de ceea ce ai.

In ce alimente regasim L- Carnitina?

L- Carnitina se gaseste in special in alimentele de origine animala dar si in lactate sau unele plante, cum ar fi soia sau sparanghel. Alimentele cu o concentratie mare de L-carnitina sunt in special carnea rosie, pestele, lactatele si soia. Alte surse mai modeste ar fi:
•leguminoasele (fasole, mazare, linte),
•nucile si semintele (de dovleac, floarea-soarelui, susan),
•untul de arahide,
•legume (broccoli, anghinare, usturoi, patrunjel),
•fructe (caise, banane),
•derivatele din cereale (in special cele integrale, putand fi vorba de malai, mei, orz, orez nerafinat, faina de secara, faina de grau integral) si
• polen, drojdie, guma de Caruba.

Are carnitina efecte secundare?

Daca citim prospectul suplimentelor de carnitina vom vedea ca aceasta nu are efecte secundare. In unele cazuri consultand foarte multe pareri ale oamenilor care au consumat, se pot observa pe alocuri stari laxative la mai mult de 5000 mg pe zi, o cantitate destul de mare, recomandata in special persoanelor care practica sport.
Exista insa cazuri izolate in care au fost remarcate simptome gastrointestinale usoare, cum ar fi crampele abdominale, greata sau diaree. Nu au fost raportate cazuri de toxicitate prin supradozare cu l-carnitina. Interactiunea carnitinei cu alte medicamente este rara, dar totusi este bine sa va sfatuiti cu un medic inainte de a folosi acest supliment pe termen lung.

Cand se administreaza l-carnitina?

Inainte de incalzire, inainte de antrenament, cat si dupa incheierea antrenamentului.

Carnitina si Omega-3 - combinatia pentru scaderea trigliceridelor

Studiile au aratat ca trigliceridele au scazut cu 24% si acizii grasi liberi cu 29% prin comparatie cu un grup de placebo. Printre beneficii mai mentionez si imbunatatirea indicatorilor de colesterol, utilizarea mai buna a energiei si arderea grasimilor care va conduce la slabire. In plus, genele care imbunatatesc arderea grasimilor din organism au fost activate ceea ce a condus la crearea unui profil metabolic mai bun. Mentionez faptul ca polifenolii au fost inclusi pentru cresterea nivelurilor de antioxidanti si pentru combaterea stresului oxidativ care conduce la inflamarea cronica si la o sanatate cardiovasculara subreda, printre altele... Ei nu sunt strict necesari pentru ca suplimentul de carnitina sa isi desfasoare beneficiile.

Sper ca am lamurit in cea mai amre parte situatia carnitinei insa in cazul in care ai intrebari sau alte precizari, putem purta o discutie in sectiunea de comentarii.