This article is available only in Romanian version
Cine nu se bucura de venirea primaverii? Natura prinde viata. Temperaturile cresc. Putem incepe antrenamentele in aer liber. Entuziasmul il resimte si organismul nostru care pe timpul iernii a cam fost privat de nutrienti. Din fericire, in zilele noastre nu mai trebuie sa ne facem griji prea mari in privinta gamei de alimente nutritive pe care o gasim prin piete, „la tarani”. Avem acces la fructe si legume de toate tipurile aproape pe intreg parcursul anului. Este adevarat ca alimentele din hipermarketuri nu sunt la fel de gustoase si nici macar la fel de hranitoare dar in combinatiile potrivite putem reusi sa ne asiguram un nivel de nutrienti si energie optime in fiecare luna a anului.
Astazi acordam atentia cuvenita legumelor delicioase, cu efect energizant de care ne putem bucura in majoritatea sezoanelor.
Ce sa mancam pentru a avea mai multa energie?
Probabil ca tendinta tuturor in momentul in care ne simtim lipsiti de energie este ori sa dormim mai mult, ori sa luam niste suplimente pentru energie. Nu condamn suplimentele, pentru ca ele isi gasesc locul in special cand facem mult sport, insa propun ca in prima faza sa ne orientam spre natura. Si ce cale alimentara mai buna spre sanatate ar fi decat niste legume delicioase care nici nu ne ofera un aport caloric ridicat (asta asa, pentru cei panicati de ideea consumului mare de calorii).
Toate legumele care ne ofera mai multa energie ajung sa ne sustina o multime de alte sisteme ale organismului. Ele ne ajuta sa luptam cu depresia, cu stresul oxidativ, sa reducem riscul afectiunilor cardiovasculare si cancerului, sa ne imbunatatim sanatatea pielii si parului, sau sa ne sustinem sistemul osos.
Ciupercile
Ciupercile sunt usor de preparat si pline de beneficii pentru organism. Sunt incarcate cu vitamina D, minerale si oligolemente, beneficiem si de o doza de proteine bunicica (nu suficienta insa), facand casa buna ca garnitura pentru carne. Ele ne ajuta si sa ne sustinem sistemul imunitar.
Varza de Bruxelles
O leguma nu foarte folosita in retetele romanesti, varza de Bruxelles poate fi gatita pentru a satisface orice preferinte. Atuurile verzei de Bruxelles sunt numeroase: de la bogatia de vitamine pe care le contine (vitaminele A, B şi C), pana la continutul ridicat de fibre.
Legumele verzi
Legumele proaspete verzi contin intreg complexul de vitamine B, magneziu si fier, substante esentiale pentru buna functionare a organismului si ne ajuta si pentru atingerea scopului de energizare. Carenta de fier este una dintre cauzele principale pentru senzatia de oboseala constanta.
Poti extrage aportul zilnic necesar de vitamine consumand broccoli, salata verde, sparanghel sau spanac. Broccoli are si un continut important de coenzima Q10, substanta care ajuta la producerea energiei la nivel celular.
Pentru un aport suplimentar de fier iti recomand sa consumi si linte, scoici si midii, dar si seminte de dovleac.
Pastarrnac
Pastarnacul este o ruda mai indepartata a morcovului, avand insa un gust complet diferit. Aceasta leguma contine un antioxidant numit apigenina, care reduce activitatea unei enzime care contribuie la dezvoltarea cancerului si a altor boli cronice.
Este foarte bogat in fibre, in vitamine (B1, B6, B9 si C) si in minerale (potasiu, zinc, magneziu, fier, fosfor si cupru).
Legumele amidonoase
Carbohidratii sunt o sursa esentiala de energie, iar recomandarea generala este sa te orientezi spre cei cu eliberare lenta, surse curate de glucide, nu produse procesate gen covrigi, dulciuri samd.
Desi au ceva maimulte calorii, amidonoasele pot fi de mare ajutor in special consumate in jurul antrenamentului. Nu te speria de alimente extrem de sanatoase precum cartofii (atat cartofii albi cat si cartofii dulci), porumbul sau mazarea.
Fasolea este o alta sursa buna de carbohidrati pentru energie. Pe langa glucidele pe care le contin, fasolea este si o sursa foarte buna de proteine dar si de fibre. Fibrele incetinesc digestia carbohidratilor, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa iti faci griji pentru cresterea glicemiei, in timp ce iti primesti doza de energie de durata.
Alimentele si condimentele iuti
Legumele si condimentele iuti sunt cunoscute deja pentru capacitatea lor de accelerarea a metabolismului. Prin urmare, metabolismul care merge mult mai rapid permite corpului sa acceseze mai usor rezervele de grasimi corporala, transformand tesutul adipos in energie atunci cand ai nevoie de ea.
Ardeii iuti, de exemplu, te ajuta in aceste scopuri, te ajuta sa arzi grasimile, dar si sa te energizezi.