Incalzirea, un gest absolut necesar!?

In orice sport, inainte de un antrenament trebuie facuta incalzirea. Acest lucru ajuta sa evitam eventualele accidentari, permite masei musculare sa lucreze eficient prin ridicarea temperaturii corpului si pregateste inima, plamanii, sistemul nervos pentru antrenamentul propriu-zis.

Prin incalzire intelegem masurile pe care ar trebui sa le luam inaintea unui efort sportiv pentru a obtine o stare optima — fizica si psihica — astfel incat sa facem fata solicitarilor si pentru a preveni accidentarile.

Exista doua tipuri de incalzire:

•    Generala:  care se va concretiza asupra incalzirii grupelor musculare mari
•    Specifica: se concretizeaza  asupra muschilor aflati in relatie directa cu miscarile ce vor fi efectuate in cadrul antrena¬mentului sau mai pe scurt asupra grupei musculare pe care dorim sa punem accentul in antrenamentul respectiv.

De ce ar trebui sa ne incalzim inainte de antrenament?

Scopul incalzirii este cresterea tempera¬turii centrale si a temperaturii musculare, precum si pregatirea sistemului cardiorespirator pentru efortul ce va urma. Antrenarea marilor grupe musculare duce la o puternica crestere a productiei de caldura. De exemplu, o alergare usoara de 15-20 minute antreneaza cresterea temperaturii centrale pana la circa 38,5 grade Celsius.

Aceasta crestere generala a temperaturii este determinanta pentru numerosii parametri ai performantei:

•    viteza reactiilor metabolice creste proportional cu temperatura (pentru fiecare grad de crestere a temperaturii se inregistreaza o intensificare a proceselor metabolice cu 13%);
•    cresterea debitului sanguin al tesuturilor asigura un aport mai bun de oxigen si nutrienti;
•    cresterea temperaturii tesuturilor permite de asemenea o intensificare a activitatii enzimelor aerobe si anaerobe, aspect deosebit de important pentru metabolizarea nutrientilor.

Ce înseamna toate cele enumerate anterior? Insemna ca daca vreti ca organismul sa lucreze la capacitate maxima, trebuie sa-l pregatiti sa ia startul cu „motorul incalzit".

Cum si cand facem incalzirea?


In functie de momentul din zi in care va antrenati, trebuie sa puneti mai mult sau mai putin accent pe incalzire. Dimineata, dupa o noapte de somn, corpul este mai rigid decat in alte momente ale zilei si de aceea este indicat sa faceti o incalzire mai temeinica.
Exista mai multe metode de incalzire. In primul rand, putem face o scurta sedinta de antrenament cardio, adica pedalare pe bicicleta stationara, alergare pe banda sau pe loc. Apoi trecem la exercitii uşoare ce presupun rotiri, flexii si extensii la nivelul tuturor articulatiilor corpului.

Stretchingul este o metoda controversata ca tehnica de incalzire. Unii cercetatori afirma ca ar reduce din capacitatea de contractie musculara. Parerea mea este sa incercati si unele exercitii de stretching la incalzire si sa observati cum reactioneaza corpul vostru.


In tot cazul, incalzirea este o necesitate pentru orice varsta si nu ar trebui pierdut din vedere ca cele mai multe accidentari sunt provocate de o insuficienta incalzire, in combinatie cu o tehnica de lucru defectuoasa.