Orice barbat trebuie  sa fie constient de specificul varstei la care se afla, pentru a sti ce trebuie sa faca astfel incat sa se pastreze in forma, sa fie sanatos si sa-si sporeasca sansele de a trai cat mai mult


Incerc sa va prezint pe scurt caracteristicile principale ale fiecarei etape de varsta din viata unui barbat si fac cateva recomandari legat de alimentatie si de activitatea fizica, absolut necesara tuturor.


La 20 de ani

Esti energic, puternic si simti ca poti face orice. Te recuperezi foarte repede dupa un incident, ai o rezistenta sporita la exercitii. Este bine sa practici un sport de doua ori pe saptamana, printre cele indicate fiind artele martiale.

Trebuie sa fii atent totusi sa nu iti suprasoliciti anumite parti ale corpului, cele mai sensibile fiind articulatiile.


La 30 de ani

Incepand de acum trebuie sa fii mai atent cu tine insuti. Ai grija ce si cat mananci, ce si cat bei, sau cat de multa miscare faci.
Daca nu vrei sa incepi sa capeti forme de femeie, las-o maiusor cu alcoolul, tigarile si mancarurile grase. Cel mai mare inamic al tau este berea, asa ca intoarce-te din drum daca ai plecat sa te intalnesti cu prietenii la un bar si indreapta-te catre sala. Eventual invita-i si pe ei…
Odata ajuns aici, ai grija ce tipuri de exercitii faci. La treizeci si ceva de ani, muschii tai incep sa slabeasca, de aceea cele mai indicate sunt exercitiile cardio, ridicarile de greutati, sau boxul. De asemenea, si joggingul este indicat, de cateva ori pe saptamana.

Specialistii spun ca nu este o idee buna sa faci numai exercitii cardio pentru ca acestea maresc gradul de oxidare a celulelor, ducand la imbatranirea organismului. In schimb, cu cat masa musculara este mai mare, cu atat metabolismul este mai intens, ceea ce conduce la o scadere a procentului de grasime.
De asemenea, la aceasta varsta este indicat sa incepi  sa iei suplimente alimentare de tipul multivitaminelor, dar numai la recomandarea medicului.


La 40 de ani

Tot ceea ce mananci incepe sa se vada in scurt timp. Consuma cat mai multe fructe, legume, fibre, acestea ajutandu-te sa previi cancerul de colon, a carui rata de aparitie creste dupa 40 de ani.
La aceasta varsta metabolismul tau incetineste vizibil, iar nivelul testosteronului scade. Sa stii insa ca organismul tau raspunde cu bucurie la provocari asa ca straduieste-te sa il mentii intr-o forma fizica buna.

Vestea proasta este ca dupa 40 de ani ar cam trebui sa faci miscare zilnic. Nu te speria, nu este vorba despre o activitate foarte intensa. Mergi pe jos cat mai mult posibil, iesi in parc cu copiii si joaca-te cu ei, foloseste scarile in locul liftului. O jumatate de ora de gimnastica dimineata sau seara, in fata geamului deschis, ar trebui sa fie o adevarata placere.
Tot la aceasta varsta ar trebui sa incepi sa practici cat mai multe exercitii de respiratie, de tipul Pilates sau Yoga. Stresul incepe sa se acumuleze iar tu nu vrei sa te simti din ce in ce mai greoi, mai lipsit de putere si energie.


La 50 de ani

Gandeste-te la corpul tau ca la o usa: trebuie sa o ungi in permanenta si sa o folosesti daca vrei sa se deschida cum trebuie. La aceasta varsta intensitatea si durata exercitiilor trebuie sa scada. Regula de aureste “putin si des”.
In plus, este foarte important sa consumi suficient de multe lichide si sa eviti alimentele care contin grasimi si aditivi.
Daca ai o cariera frumoasa si iti poti permite financiar, este recomandat sa apelezi la un antrenor personal. Consider-o o investitie in sanatatea ta, peste cativa ani vei fi fericit.


La 60 de ani

Musculatura este din ce in ce mai slabita, oasele sunt mai fragile, tesuturile mai putin ferme. Ideal la aceasta varsta este sa poti practica inotul.
Mergi pe jos ori de cate ori ai prilejul, stai cat mai mult in aer liber. Acorda o cat mai mare grija articulatiilor, ele sunt cele mai sensibile si mai greu de refacut la aceasta varsta.