This article is available only in Romanian version
Oul este probabil unul dintre alimentele cele mai controversate si studiate, datorita beneficiilor dar si efectele adverse pe care il poate avea asupra sanatatii noastre. Colesterolul si grasimile din oua reprezinta in general motivul dezbaterilor, insa in ultimii ani studiile ne tot dovedesc faptul ca ceea ce am primit ca informatie „sigura” pana acum ar putea fi numai o serie de mituri.
Ouale sunt considerate alimente complete, bogate in nutrienti, pe care natura le-a umplut cu grasimi sanatoase, proteine, vitamine si minerale esentiale. Am decis sa le facem dreptate astazi pentru ca participarea la cursul de Tehnician Nutritionisi mi-a deschis destul de mult mintea in legatura cu aceste minunate produse.

Beneficiile consumului de oua pentru sanatatea noastra

Asa cum am mentionat anterior, ouale sunt unele dintre alimentele cele mai incarcate cu nutrienti. Un singur ou furnizeaza 13 nutrienti esentiali, toti regasiti in galbenus (desi aceasta parte a oului are o reputatie mai proasta si albusurile primesc titulatura de componenta sanatoasa, galbenusul este cel cu mult mai multi nutrienti).
Ouale reprezinta o grozava sursa de vitamine B, cele care sunt necesare pentru functiile vitale ale organismului si furnizeaza si cantitati bune de vitamina A, esentiala pentru dezvoltare si crestere.
Vitamina E din oua protejeaza impotriva bolilor de inima si a anumitor forme de cancer, ouale contin si vitamina D, care promoveaza absorbtia mineralelor si sanatatea oaselor.
Ouale sunt bogate si in iod, nutrient care ajuta la generarea hormonilor tiroidieni, dar si in fosfor, esential pentru dinti si oase puternice.
Ouale sunt o buna sursa de antioxidanti indicati pentru protectia ochilor. Asta datorita concentratiei crescute de zeaxantina si luteina din interiorul plasmei. Acesta este un alt aspect benefic al oualor, in special in cazul populatiilor susceptibile la dezvoltarea degenerarii maculare si a cataractei.
Nu exista de fapt vreun argument viabil care sa poata sustine consumul de maxim 3-4 oua pe saptamana, asa cum de prea multe ori inca citim prin diverse surse care se dau stiintifice. Chiar mai mult, consumul a 2-3 oua pe zi va va oferi un plus de sanatate si va va proteja impotriva imbolnavirii probabil mai mult decat ar face-o o multivitamina.

Mituri si idei gresite despre consumul de oua
Dar sa trecem la analiza tuturor informatiilor pe care le primim despre consumul de oua. Sa facem dreptate alimentului-minune.
1. Oul afecteaza inima si cauzeaza boli cardiovasculare?
Cateva studii de data recenta nu au gasit nicio corelatie intre consumul moderat de oua (circa 6 pe saptamana) si riscul de boli cardiovasculare. Dimpotriva, o serie de studii au stabilit ca aportul de colesterol alimentar din ou are un efect benefic, crescand nivelul lipoproteinelor cu densitate inalta – colesterolul „bun”.
In privinta persoanelor care sufera de diabet, dar prezinta si risc ridicat de boli cardiovasculare (pe cale genetica, niveluri ridicate de colesterol, niveluri ridicate de homocisteina etc), lucrurile inca nu sunt sigure si se recomanda un consum moderat de 2-4 oua pe saptamana. Daca insa aveti diabet dar nu prezentati risc de boli de inima, atunci bucurati-va de un ou pe zi.

2. Consumul de oua ne afecteaza ficatul?
Atunci cand este preparat intr-un fel sanatos, adica nu prin prajire, oul nu este daunator pentru ficat.
Ba chiar dimpotriva, oul contine un aminoacid, numit metionina, benefic ficatului. In plus, galbenusul are proprietatea de a determina contractia vezicii biliare, prin aceasta stimuland secretia si excretia de bila, ceea ce contribuie la asimilarea grasimilor.
Subliniez din nou ca nu putem spune acelasi lucru despre ouale prajite sau despre maioneza (nici macar cea light), care prin metodele de preparare primesc adaos de grasimi nesanatoase, care sunt contraindicate persoanelor cu suferinte hepatice si/sau biliare, dar chiar si pentru cei sanatosi tun.

3. Ouale incetinesc digestia?
Si acest aspect depinde din nou de felul in care preparam ouale. Cu cat oul este supus prepararii termice mai mult timp, cu atat este mai greu de digerat.
Spre exemplu, un ou fiert moale sau ochiurile romanesti (in apa clocotita) se digera complet cam intr-o ora, in timp ce oul fiert tare sau omleta prajita din mai multe oua, dureaza cam trei ore pana se digera.
Oul fiert moale/cleios este un aliment hranitor, extrem de recomandat si in diete, datorita aportului nutritiv echilibrat ci continutului scazut de calorii. Astfel, persoanele care vor sa slabeasca pot manca un ou sau chiar doua pe zi, in cadrul unei diete echilibrate.
Partea si mai buna este ca datorita continutului ridicat de proteine, ouale ofera si senzatie de satietate, deci scad si pofta de mancare/
Jumarile din oua cu branza si sunca oricat de apetisante ar fi, nu trebuie sa se gaseasca in meniul zilnic, avand o densitate calorica foarte mare, fiind indigeste si nesanatoase.

4. Ouale crude nu sunt periculoase
Nici crude nu sunt indicate ouale, deoarece contin factori antinutritivi, care sunt inactivati prin preparare termica (prin coagulare), si factori histaminico-alergici. De exemplu, ovoinhibitorul - care provoaca tulburari digestive si care interfereaza cu actiunile trisinei si avidina - cea care diminueaza absorbtia biotinei, sunt doua dintre substantele termolabile.
Proteinele din ouale crude nu au o rata de absorbtie mare, lucru complet indezirabil pentru cei care sunt atenti la cantitatea de proteine pe care o consuma.
Un pericol si mai mare este contaminarea cu bacterii prin consumul de oua crude. Salmonella enteritidis este una dintre acele bacterii extrem de periculoase.

5.    Galbenusul mai inchis la culoare este mai sanatos
Acesta este un alt mit. Culoarea galbenusului depinde de compozitia furajelor pentru gaini, lucru care nu are impact asupra cantitatii de nutrieti din ou.

Testul pentru un ou proaspat sau stricat
Oul este un aliment viu atat timp cat nu este preparat termic. El poate fi pastrat ca atare, timp de 3-4 saptamani, la temperatura de 4 grade Celsius (la frigider). Ceea ce se cunoaste mai putin este ca pastrarea corecta se face un varful ascutit in jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spatiul mic dintre albus si coaja, situat in partea rotunjita a oului). Ouale fierte pot fi pastrate maximum o saptamana in frigider.
Pentru a verifica daca oul este proaspat puneti-l intr-un vas cu apa: daca se scufunda, este bun pentru consum; daca pluteste, oua s-a stricat. Coaja reprezinta bariera de protectie a oului si este ermetica. Din acest motiv este recomandat sa spalam ouale abia atunci cand urmeaza sa le consumam, intrucat prin spalare, coaja devine permeabila, iar ouale devin vulnerabile la contaminarea cu bacterii.

6. Ouale de prepelita au mai mult colesterol decat ouale de gaina
Desi oul de prepelita primeste tot mai ulta promovare in ultima vreme datorita ideii ca ar contine mai putin colesterol, tineti cont de faptul ca pe langa cantitatile importante de vitamine si minerale pe care acesta le contine, prezenta colesterolului este in cantitate mai mare comparativ cu oul de gaina, asadar si in cazul oualor de prepelita, moderatia trebuie sa fie la ordinea zilei.
Sper ca am reusit sa tragem niste concluzii impreuna si sa aducem la suprafata adevarurile despre consumul de oua. Probabil ca dezbaterile continua si noi le vom relua cu o alta ocazie.