This article is available only in Romanian version.
Simptomele unei circulatii periferice deficitare si ce afectiuni pot indica:

1.     Studiile au aratat ca in momentul in care temperaturile scad dramatic, corpul alege sa alimenteze organele vitale cu sange, in detrimentul extremitatilor. Dar daca mainile si picioarele reci sunt semne care deranjeaza inclusiv in anotimpurile calde, medicii specialisti spun ca ar putea fi vorba chiar si de o arteroscleroza sau de boli inflamatorii ale vaselor.
2.     In egala masura, riscul unor afectiuni tiroidiene ar trebui si el eliminat, facand astfel imperioase testele pentru functiile tiroidei.
3.      Daca si aceasta varianta a fost eliminata, atunci diagnosticul ar putea fi "boala vasculara periferica".

      Cel mai bun tratament pentru circulatia deficitara depinde de cauza acesteia, iar   problemele venelor si arterelor sunt in general responsabile.

       Simptomele circulatiei deficitare
1.    Indiferent daca senzatia de furnicaturi la nivelul extremitatilor sau dureri articulare este evidenta sau moderata, sanatatea sistemului circulator ar trebui sa fie permanent verificata. Dar sa trecem la simptome.
2.    Furnicaturi si amorteala la nivelul extremitatilor (maini si picioare)

   Acestea reprezinta cele mai comune simptome ale circulatiei deficitare. In momentul in care ceva restrictioneaza circulatia sangelui, iar sangele nu poate ajunge la extremitati in cantitatea suficienta, poate aparea si senzatia de intepaturi.

3.    Maini si picioare reci
Circulatia redusa cauzeaza aceasta senzatie de maini si picioare reci mai mult decat in oricare parte a corpului. In momentul in care sangele nu poate circula la rate sanatoase, acest lucru poate conduce la fluctuatii ale temperaturii la nivelul pielii si terminatiilor nervoase ale membrelor.
4.    Inflamatii ale extremitatilor

   Circulatia proasta poate cauza acumularea de fluide in anumite zone ale corpului. Acest lucru poate conduce la aparitia edemului, care apare adesea la picioare, glezne sau laba piciorului.
    Edemul ar putea fi si un semn al insuficientei cardiace. Poate aparea in momentul in care inima nu are capacitatea de a furniza o cantitate suficienta de sange prin organism.
    Edemul extremitatilor inferioare se poate dezvolta si in momentul in care se colecteaza mult sange intr-o anumita zona. Tensiunea creste astfel fortand fluidele din vasele de sange spre tesuturile inconjuratoare.

Simptomele edemului includ:
a.    Inflamatia si senzatia de greutate
b.    Piele care strange si calda
c.    Articulatiii rigide
d.    Dureri in zonele afectate

    Anumite persoane ar putea remarca faptul ca au edem in momentul in care hainele si bijuteriile incep sa ii stranga. Atunci cand apasati pe edem, este posibil sa ramana o adancitura in zona inflamata.

   De asemenea, in momentul in care fluidul care contine proteine se colecteaza in abdomen, poate aparea ascita, care are drept cauze fie probleme circulatorii, fie ciroza hepatica.

   5.    Disfunctii cognitive
   Circulatia proasta poate afecta si functiile creierului, conducand la probleme de memorie si dificultati in concentrare.
a.    Acestea si alte probleme cognitive pot rezulta in urma:
b.    Reducerii cantitatii de sange transportat spre creier
c.    Reducerea cantitatii de sange pompat prin corp
d.    Anumite modificari ale tensiunii arteriale

   6.    Probleme digestive
    Digestia depinde de circulatia sangelui, iar circulatia proasta poate fi legata de masa de grasimi care se colecteaza in captuseala vaselor de sange din abdomen.
Problemele digestive legate de circulatia deficitara includ:
a.    Dureri abdominale
b.    Diaree
c.    Scaun cu sange, crampe sau constipatie

     7.  Senzatia de oboseala
   Circulatia deficitara afecteaza nivelurile de energie care cauzeaza astfel oboseala. De asemenea, inima depune mai mult efort pentru pompare atunci cand circulatia este deficitara, ceea ce poate agrava si mai mult starea de oboseala.
   

    8.  Dureri articulare si crampe musculare
   Circulatia proasta poate cauza dureri la nivelul picioarelor, bratelor, labei picioarelor si mainilor. Picioarele si mainile reci ar putea incepe sa doara sau sa zvacneasca, in special arunti cand incep sa se incalzeasca sau sangele incepe din nou sa circule.
   Circulatia proasta din brate si picioare poate determina si o senzatie de durere, inclusiv in muschii gambei. Acest tip de durere se resimte cel mai mult in momentul in care stam jos sau in picioare pentru perioade indelungate.

     9. Modificari in pigmentul pielii
   In momentul in care sangele nu ajunge la tesuturi in mod adecvat, pielea poate parea mai palida sau albastruie. Daca sangele este pierdut prin vasele capilare, aceste zone ar putea parea mai movulii.
  Urmatoarele zone ar putea parea ca isi pierd culoarea:
a.    Nasul
b.    Buzele
c.    Urechile
d.    Sfarcurile
e.    Mainile
f.    Picioarele

Alaturi de toate aceste simptome ale circulatiei proaste, cele mai grave sunt cu siguranta:
a.    Ulceratiile de la nivelul picioarelor
b.    Venele varicoase