Sectorul socio-cultural este sectorul  în care oamenii interacționează, formând legături personale. Pentru a ne integra într-o comunitate, soluția de obicei este să ne implicăm în activități colective. Gândește-te că te muți într-un cartier nou, cu oameni noi, departe de familie, de prieteni, de tot ce aveai înainte.    

Dacă ești genul de om căruia mersul la sală îi face cu ochiul, te asigur că vei rămâne uimit cât de repede îți poți face ceva prieteni. Cei care merg la o sală sunt în general locuitori din zona respectivă și sunt de multe ori prietenoși cu cei noi, pe lângă faptul că se oferă voluntari să-i antreneze, că doar toți ne pricepem la asta!

Gândește-te pentru tine sau pentru copilul tău: ajuns într-un cartier nou, în curtea școlii, în weekend, alții joacă fotbal, basket, ai un club sportiv unde se practică tenis la scara blocului etc.  Nimic mai bun decât asta! Dacă ieși seara la un fotbal, mergi la un tenis, îți faci prieteni mult mai ușor. Jocurile din cartier, sunt din păcate pe cale de dispariție, datorită tehnologiei, dar există încă și e datoria ta, ca parinte, să te asiguri că îi dai copilului șansa să interacționeze așa cum ar trebui cu ceilalți de vârsta lui.
Poate nu conștientizăm, însă educația fizică din școală are cu adevărat laturile sale terapeutice sau sociale, pe lângă cele educative. Gândind din această perspectivă , sportul din clasele primare reprezintă un mijloc de socializare între cei mici, de introducere a regulilor, de stabilire a rangurilor (șefi de echipă), descoperire a pasiunilor și a calităților (portari, fundași, atacanți), de determinare a personalităților. Să nu uităm de legarea prieteniilor în urma “colaborărilor” și de beneficiile psihologice, psihomotrice și morale ale practicării unui sport.

Pe lângă asta, prin sport se învață și trișatul fără să fim prinși, se primesc răspunsuri la diferite întrebări interioare, ne cunoaștem limitele, și poate că doar prin sport începem să luăm contactul cu diferite accidentări, din nefericire. Așadar, vor exista întotdeauna critici, persoane care văd sportul ca un mijloc periculos din punct de vedere fizic și ca un lucru al profesioniștilor, iar defecte se găsesc întotdeauna: de multe ori trebuie să te deplasezi până la un bazin de înot, la o școală cu sală de sport, la un club de tenis etc., transportul în comun nu te avantajează, iar consumul de benzină nu este o prioritate, trebuie de multe ori să te mulezi după programul de funcționare al sălilor de sport, al instructorului. Chiar există multe motive.
Din această perspectivă, cea socială, sportul nu este bun sau rău în sine, iar pentru mine, cel care instigă la sport, nu e suficient să găsesc o cale de mijloc, ci una care să-ți dea ție o idee clară, bine construită, care să te facă să înțelegi motivele pentru care sportul îți este benefic  și să-ți dau suficiente motive să investești în corpul tău.

Din punct de vedere cultural, sportul nu are nimic deosebit față de ceea ce vedem la teatru, la operă, la patiserie, sau oriunde se oamenii se întâlnesc, având interese și pasiuni comune. De aceea s-au  și dezvoltat atâtea tipuri de sport, care se modelează după interesesele fiecărei persoane în parte, iar regulile s-au modelat și adaptat pe parcurs.
Posibilitatea de a alege cum vrei să îți educi corpul prin sport este cea care de fapt împinge din ce în ce mai mulți oameni spre activitate fizică, pentru că, având un interes pentru un anumit sport, poți deja să pleci cu o bază de cunoștințe și să-l practici cu plăcere.
Trebuie să fim conștienți că sportul, prin respectarea regulilor, poate schimba felul în care persoanele se manifestă în timpul zilei.

Luând câteva exemple, putem să  înțelegem că o persoană care are obiceiul de a bea mai mult alcool decât doza recomandată, iar în weekend merge cu prietenii la cățărări, învățând normele de securitate necesare pentru această activitate, va aplica într-un final câteva și în viața de zi cu zi, înțelegând riscul la care se expune.  De asemenea, dacă o persoană care se manifestă în general violent, agresiv, este dusă la un club de box și își elimină toate emoțiile negative în ring, va fi o persoană mult mai calmă și echilibrată în viața reală. Aceste schimbări, însă, nu se întâmplă instant.
O persoană ce începe o activitate fizică va avea probabil încet, încet, o altă viziune asupra propriei persoane și a lucrurilor care se întâmplă în jurul său. Și schimbarea se va vedea cu atât mai mult când ne implicăm activ în ceea ce vrem să schimbăm, când suntem pregătiți să investim ceva timp și , uneori, chiar și bani.

Așadar, destule avantaje și dezavantaje, iar o cale de mijloc aproape că nu există, fiecare susținător al unei părți venind cu argumente care să-i dea dreptate. Nu rămâne decât să-ți cauți singur argumentele și să înțelegi că ești singurul care decide dacă sportul va fi unul dintre interesele tale.