Te simti lipsit de energie? Nu stii cum sa treci peste oboseala care parca nu te lasa sa iti desfasori activitatile zilnice?
Deja ai baut 7 cafele si te gandesti sa te duci pana la automat pentru a 8-a dar nici pentru asta nu ai energie??
Pune energizantul jos si citeste ce masuri trebuie sa iei ca sa simti ca “prinzi aripi”… din surse mai naturale decat cele din reclame.

Alimentele cu siguranta sunt remedii pentru o multime de afectiuni, deci nu se putea sa nu ne vina in ajutor si atunci cand avem nevoie de niste sustinere a nivelului energetic. Exista cativa nutrienti care combat oboseala, ne ajuta sa avem energie la antrenamente si mai actioneaza si ca tratamente pentru diverse alte afectiuni.

Complex de vitamine B
Familia nutrientilor hidrosolubili a vitaminelor B sustine energia. Desi vei vedea ca biotina (vitamina B7), vitamina B9 (acidul folic) si vitamina B12 sunt cele mai recomandate pentru efectul dinamizator, cam toata gama de B-uri actioneaza impreuna pentru metabolizarea mancarii, permitand astfel celulelor sa transforme carbohidratii si grasimile in combustibil.
B-urile ajuta si la folosirea glucozei din sange – permit celulelor sa inglobeze glucoza si sa o foloseasca in scopul energizarii. O dieta echilibrata si variata iti va furniza in general complexul de B-uri de care ai nevoie pentru a functiona adecvat, iar vegetarienii si veganii ar trebui sa ia in considerare suplimentele de vitamina B12, avand in vedere ca se gaseste cu precadere in surse animale (cu cateva exceptii gen alge sau produse din soia fermentata).

Mangan
Manganul iti pune in miscare metabolismul. La fel ca si B-urile, manganul ajuta organismul sa descompuna mancarea in energie. Iti ajuta si celulele sa treaca prin procesul de gluconeogeneza, seria de reactii chimice pe care celulele le folosesc pentru crearea de glucoza, o sursa convenabila de energie.
Alunele de padure, scoicile, semintele de dovleac, tofu sau fasolea sunt numai cateva surse de mangan.

Fier
Fierul combate anemia (feroasa), anemia are ca simptom oboseala, deci e clara conexiunea intre fier si nivelul nostru de energie.
Fierul are un efect important asupra metabolismului si consumul suficient te ajuta sa iti mentii energia.  Productia de energie se bazeaza pe furnizarea constanta de oxigen – in lipsa oxigenului, celulele nu pot desfasura reactiile metabolice si nu vei mai putea produce combustibil.
Fierul iti asigura o circulatie sanatoasa astfel incat vei primi tot oxigenul de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. Fierul mai ajuta si la productia directa de energie prin impactul asupra lantului de transport al electronilor – ETC – o serie de reactii chimice care te ajuta sa iti iei energia din carbohidrati, proteine si grasimi.
Carnea, spanacul, fasolea, semintele de floarea soarelui, caju, ficatul si fructele de mare sunt surse ideale de fier.

Magneziu
Magneziul este necesar pentru crearea de ATP, adica principala molecula care produce energie in organism. Prin urmare, cand avem o carenta de magneziu, celulele noastre nu mai sunt la fel de capabile sa produca energie si putem resimti oboseala cronica. Se pare ca s-a descoperit faptul ca aproape toate persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice au carenta de magneziu si pentru 80% dintre acestia cresterea consumului din acest mineral a dus la imbunatatirea nivelului de energie.
De fapt, deficienta de magneziu e cea mai comuna. Cei mai multi dintre noi am beneficia de pe urma unui supliment cu magneziu chiar si fara a ne fi verificat nivelurile anterior.

Suplimente pentru energie
•    Cofeina. Accelereaza metabolismul si ne face sa ne simtim mai energici si dinamici din punct de vedere fizic si mental.
•    Guarana. Planta asta contine cofeina si de asta o s-o si vezi destul de des in suplimentele pentru energie. Unele studii arata ca poate ajuta tinerii in perioadele de surmenare psihica. Nu pierde din vedere faptul ca daca bei cafea inseamna ca deja iti iei o doza considerabila de cofeina si nu e cazul sa ii oferi corpului un surplus.
•    Ginseng. Probabil ca nu e prima data cand auzi de ginseng. Planta actioneaza ca un adaptogen, sprijinind raspunsul natural al corpului la stres, anxietate si efort fizic. Ginsengul imbunatateste in mod semnificativ functiile cognitive si scade nivelurile toxinelor si radicalilor liberi din sange. Ai grija insa la calitatea suplimentului cumparat ca nu cumva ingredientul de baza sa fie in cantitate infima si produsul sa fie plin de tot felul de alte substante de umplutura.
•    Melatonina. Melatonina este eliberata de glanda pineala si influenteaza in mod direct metabolismul energetic. Indivizii cu niveluri neadecvate de melatonina sufera din cauza oboselii accentuate si a imbatranirii accelerate a creierului. Studiile arata ca nivelurile de melatonina au impact asupra activarii genelor si a efectelor genelor asupra starii de sanatate.
•    Ginkgo biloba. Ginkgo biloba a avut o perioada de glorie acum cativa ani, justificata de efectele sale de antioxidant puternic si de capacitatea sa de imbunatatire a circulatiei sanguine. Un studiu elvetian a sugerat ca ginkgo biloba imbunatateste respiratia mitocondriala si productia de ATP (energia celulara) din creier. Asta normalizeaza activitatea metabolica la nivel celular, protejand celulele si promovand sanatatea si longevitatea. Cauta un supliment de ginkgo biloba cu o doza potrivita de ingredient activ (120mg cel putin).
•    Coenzima Q10. Joaca un rol vital in procesul de creare a energiei celulare. Fiecare celula din corp contine CoQ10,
desi organele precum inima, rinichii si ficatul au concentratii mai mari. Totusi, o carenta poate aparea destul de usor.

Oboseala este unul dintre simptomele carentei de CoQ10, desi tensiunea ridicata, ulcerul si dezechilibrele glicemiei sunt si ele semne. Ea neutralizeaza radicalii liberi din organism, ceea ce o face un supliment potrivit pentru oricine resimte stresul din viata.

Starea de oboseala
Trebuie totusi sa mai vin cu o precizare. Faptul ca simti oboseala ocazional este ceva absolut firesc, nu te poti astepta sa functionezi la parametri supremi permanent. Mancatul sanatos si divers, sportul (nu uita ca exista si exces de sport!) si odihna te vor ajuta sa te recuperezi si sa simti ca reintineresti.
Daca simti un nivel scazut de energie constant, atunci sursa problemei poate fi ceva mai complicata decat lipsa de somn. Carentele de vitamine si minerale datorate alimentatiei nesanatoase sau dezechilibrelor hormonale determinate chiar si de stres ar putea cred un dezechilibru metabolic. Consecinta va fi starea de moleseala si lipsa de energie.
In functie de situatie, unul sau mai multe suplimente dintre cele mentionate anterior te-ar putea ajuta pentru restabilirea echilibrului natural.