Alimentele procesate si bolile cardiace. Pasi simpli pentru a avea o inima sanatoasa.
Nu mai este un secret ca alimentele procesate ar trebui limitate pe cat posibil din dieta oricarei persoane, indiferent de varsta sau starea de sanatate. Printre multiplele probleme pe care acestea le pot cauza se numara inclusiv cresterea riscului de mortalitate prin boala cardiovasculara, iar in acest context, astazi vom discuta despre metodele prin care poti preveni incidenta bolilor de inima printr-o alimentatie sanatoasa.

Alimentele procesate si bolile de inima - care sunt alimentele ultraprocesate?

In ciuda avertismentelor din partea medicilor, consumul de alimente procesate este din ce in ce mai mare la nivel mondial, acestea ajungand sa reprezinte pana la 58% din energia totala a unei diete occidentale obisnuite.
Produsele procesate la care ma refer sunt omniprezente pe rafturile magazinelor, tentante prin aspect dar si printr-un gustul desavarsit care creeaza dependenta. Printre ele se numara:
●    Bauturile carbogazoase
●    Chipsurile
●    Ciocolata cu lapte sau cu umpluturi (singura ciocolata sanatoase si "de dieta" fiind cea cu un continul de peste 80% cacao)
●    Dulciurile de orice fel (inclusiv cele "fara zahar" sau "pentru diabetici")
●    Inghetata
●    supele la plic
●    Produsele semipreparate
●    Cartofii prajiti
●    si multe astfel de produse cu o lista plina de ingrediente al caror nume nu il putem pronunta
In principiu, orice produs care contine pe eticheta o multime de ingrediente pe care nu le poti citi este vizat. Cu putina cercetare, vei vedea ca majoritatea acelor ingrediente nu sunt decat o serie aditivi alimentari periculosi, lipsiti de orice fel de beneficiu, dar cu o nocivitate crescuta.
Lista include, din pacate, inclusiv produsele care sunt comercializate ca fiind sanatoase, cum ar fi batoanele cu proteine, anumite cereale pentru micul dejun si cele mai multe tipuri de paine produse industrial.
Pe lista produselor de care sa te feresti se regasesc si produsele in care nu te astepti sa gasesti zahar:
●    Iaurt "cu fructe"
●    Batoane proteice
●    Bauturi energizante
●    sosuri pentru paste/salate
●    Cerealele "de slabit"
●    Conservele de fructe
●    apa cu vitamine
●    Ketchup
●    Fructele uscate
Dieta pentru o inima sanatoasa: pasi pentru prevenirea bolilor cardiace
Imi dau seama ca si in situatia in care intelegem faptul ca alimentele procesate ne fac rau, schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi un demers extrem de dificil.Din acest motiv, am decis sa vedem impreuna care ar fi cativa pasi simpli pe care ii poti face pentru a slabi si a avea o inima si o sanatate de fier.
1.    Controleaza portiile
De multe ori putem cadea prada ideii ca daca mancam sanatos, atunci ne este permis sa consumam cantitati nelimitate. Din pacate, ne putem ingrasa si implicit, avea probleme cardiovasculare, si in urma unui consum prea ridicat de alimente sanatoase.
Caloriile se aduna indiferent ca mancam biscuiti sau ca mancam iaurt si ovaz.
Exista cativa pasi simpli pe care ii poti face pentru a-ti pune sanatatea generala si in special sanatatea inimii la punct prin controlul cantitatii de mancare consumata:
Foloseste farfurii sau castroane mai mici - aici va fi bine sa inveti si sa faci o estimare a portiilor sau sa iti achizitionezi un cantar de bucatarie cu care poti evalua exact cat mananci
●    Consuma alimente bogate in nutrienti si fibre pentru a-ti mentine senzatia de satietate pentru o perioada mai indelungata
●    Asa cum am precizat si mai sus, incearca pe cat posibil sa limitezi produsele procesate si cele bogate in sare - 100 de grame de pufuleti au in jur de 400-500 de calorii si nu iti ofera aproape nimic din punct de vedere nutritiv.
●    Descarca-ti o aplicatie pentru monitorizarea caloriilor - nu spun ca ar trebui sa dezvolti o obsesie pentru numararea caloriilor insa atunci cand vrei sa te feresti de bolile cardiovasculare si cauti sa ai o sanatatea optima, este ideal sa monitorizezi ce si cat mananci. Lucrurile devin mai usoare atunci cand ai o paleta de alimente sanatoase spre care te indrepti, iar organismul iti va dicta chiar el ce, cat si cand sa mananci.
2.    Consuma mai multe legume si fructe
Stiu ca probabil te-ai saturat sa citesti asta, insa pentru a avea o dieta pentru o inima sanatoasa, chiar ai nevoie de vitaminele si mineralele pe care ti le ofera legumele si fructele.
Poti consuma legumele si fructele atat naturale cat si congelate, numai sa ai grija sa te feresti de fructele la conserva care de cele mai multe ori contin sirop cu mult zahar adaugat.
Un alt sfat pe care specialistii ni-l ofera este acela de a nu consuma sucuri de fructe. Da, ai citit corect, sucurile de fructe nu sunt sanatoase! Sucurile naturale nu iti ofera fibrele pe care ti le ofera fructul intreg, iar eliminarea fibrelor din ecuatie nu va face altceva decat sa iti creasca glicemia si nu vrem sa se intample asta (decat dupa un antrenament intens dar despre asta vom vorbi in alt articol).
3.    Alege cerealele integrale
Cerealele integrale reprezinta o sursa foarte buna de fibre si alti nutrienti care sustin reglarea tensiunii arteriale si sanatatea inimii in intregime.
In principiu, incearca sa inlocuiesti toate produsele "albe" (faina alba, paine alba, biscuiti, briose etc.) cu cele din cereale integrale. In contextul painii, as vrea sa subliniez ca atunci cand alegi painea mai inchisa la culoare, citeste eticheta pentru a vedea daca realmente contine faina integrala sau e vorba doar de faina alba la care s-a adaugat un colorant.
4.    Consuma mai putine grasimi nesanatoase
Desi mitul grasimilor saturate (unt, bacon, carnaciori etc.) a fost demontat, majoritatea specialistilor ne sfatuiesc ca in continuare sa le consumam cu moderatie.
Exista insa un tip de grasime pe care va trebui cu religiozitate sa il evitam: cel al grasimilor trans. Grasimile trans se regasesc cu precadere in produsele pe care deja ti-am zis sa le limitezi: patiserie, margarina, popcorn, pizza semipreparata, prajiturile de la magazin etc.
Pentru aportul zilnic necesar de grasimi, iti recomand sa introduci in dieta grasimile sanatoase precum:
●    Ulei de masline
●    Nuci si seminte
●    avocado
●    Peste gras
5.    Alege dintr-o gama bogata de surse de proteine
Consuma bucati de carne de pasare sau porc cu continut redus de grasime, peste bogat in acizii grasi omega-3 (somon, macrou, hering). Tot din gama surse de proteina animala, consuma si branza de vaci, branza cottage, oua, iaurt (si nu, nu iaurt degresat!).
In egala masura, orienteaza-te si spre surse de proteina vegetala precum boabe de soia, fasole, linte, mazare sau quinoa.
6.    Redu consumul de sare din alimentatie
Odata cu consumul produselor procesate creste si consumul de sare consumata. Vad foarte des cum persoane hipertensive consuma mezeluri, de exemplu, fara a-si da seama ca acel gust bun este determinat in special de continutul ridicat de sare pe care chiar si o feliuta il are.
Alternativa pentru cantitatea crescuta de sare este asezonarea cu multe condimente. Exista atat de multe condimente delicioase in ziua de azi, incat e imposibil sa nu gasesti ceva care sa iti satisfaca papilele gustative.
7.    Consuma ciocolata neagra (minim 80% cacao) si bea ceaiuri
Ciocolata neagra contine resveratrol si fenoli din cacao, ambele elemente care conduc la scaderea tensiunii arteriale.
Ceaiul, insa, contine catechine si flavonoizi, care mentin sanatatea vaselor de sange si previn formarea cheagurilor de sange. Mult laudatul ceai verde este soiul cu cele mai potente proprietati antioxidante.

Toate sfaturile acestea sunt foarte generaliste si necesita o motivatie puternica din partea ta. Consider insa ca pentru a-ti face aceasta calatorie mai simpla, ar fi indicat cel putin in prima faza sa apelezi la un specialist in nutritie acreditat prin Cursul de Tehnician Nutritionist by Fitness scandinavia